CBSE Class 10-Mathematics: Chapter – 1 Real Numbers Part 2 (For CBSE, ICSE, IAS, NET, NRA 2022)

Get unlimited access to the best preparation resource for CBSE/Class-10 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CBSE/Class-10.

Question 7:

For what least value of a natural number, is divisible by ?

(a) 0

(b) -1

(c) 1

(d) No value of ‘n’ is possible

Answer:

(c) 1

Question 8:

The sum of a rational and an irrational number is

(a) Rational

(b) Irrational

(c) Both (a) & (c)

(d) Either (a) or (b)

Answer:

(b) Irrational

Question 9:

HCF of two numbers is 113, their LCM is 56952. If one number is 904, then other number is:

(a) 7719

(b) 7119

(c) 7791

(d) 7911

Answer:

(b) 7119

Question 10:

A lemma is an axiom used for proving

(a) Other statement

(b) No statement

(c) Contradictory statement

(d) None of these

Answer:

(a) Other statement

Question 11:

If HCF of two numbers is 1, the two numbers are called relatively ________ or ________.

(a) Prime, co-prime

(b) Composite, prime

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Answer:

(a) Prime, co-prime

Question 12:

is

(a) A terminating decimal number

(b) A rational number

(c) An irrational number

(d) Both (a) and (b)

Answer:

(b) a rational number

Question 13:

2.13113111311113 … is

(a) A rational number

(b) A non-terminating decimal number

(c) An irrational number

(d) Both (a) & (c)

Answer:

(c) An irrational number

Question 14:

The smallest composite number is:

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Answer:

(c) 3

Developed by: