CBSE Class 10-Mathematics: Questions and Answers Chapter –10 Circles Part 2

Get top class preparation for CBSE right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Question 4:

Tangent of circle intersect the circle

(a) Only one point

(b) Two points

(c) Three points

(d) None of these

Answer:

(a) Only one point

Question 5:

From a point Q, the length of the tangent to a circle is and the distance of Q from the centre is . The radius of the circle is

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(a)

Question 6:

How many tangents can a circle have?

(a) 1

(b) 2

(c) 0

(d) Infinite

Answer:

(d) Infinite

Question 7:

If PA and PB are tangents from a point P lying outside the circle such that and . Find length of chord AB.

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(a) 10cm

Question 8:

A tangent at a point P to a circle of radius meets a line through the centre at a point , so that , then length of is

(a)

(b)

(c)

(d) None of these

Answer:

(b)

Question 9:

If tangents PA and PB from a point P to a circle with center are inclined to each other at angle of then is equal to

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(b)

Question 10:

How many tangents can a circle have?

(a)

(b)

(c)

(d) Infinite

Answer:

(d) Infinite

Question 11:

If PA and PB are tangents from a point P lying outside the circle such that and

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(a)