CBSE Class 10-Mathematics: Questions and Answers Chapter – 10 Circles Part 3 (For CBSE, ICSE, IAS, NET, NRA 2022)

Get top class preparation for CBSE right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Question 12:

A tangent PQ at a point P to a circle of radius meets a line through the centre O at a point Q, so that , then length of is

(a)

(b)

(c)

(d) None of these

Answer:

(b)

Question 13:

If tangents PA and PB from a point P to a circle with center O are inclined to each other at angle of then is equal to

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(a)

Question 14:

The length of tangent drawn to a circle with radius from a point 5 cm from the centre of the circle is

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(c)

Question 15:

A circle touches all the four sides of a quadrilateral ABCD whose sides , , , then ________

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(b)

Question 16:

If a point lies on a circle, then what will be the number of tangents drawn from that point to the circle?

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) Infinite

Answer:

(a) 1

Question 17:

A quadrilateral ABCD is drawn to circumscribe a circle IF , , , then length of is

(a)

(b)

(c)

(d) None of these

Answer:

(c)

Question 18:

A tangent at point P of a circle of radius meets a line through the centre to a point so that , then length of is

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(d)

Question 19:

line intersecting a circle in two points is called

(a) Tangent

(b) Secant

(c) Diameter

(d) None of these

Answer:

(b) Secant