CBSE Class 10-Mathematics: Chapter – 12 Areas Related to Circles Part 1 (For CBSE, ICSE, IAS, NET, NRA 2022)

Get unlimited access to the best preparation resource for CBSE : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

1 Mark Questions

Unless stated otherwise, take

Question 1:

The radii of two circles are and respectively. Find the radius of the circle which has circumference equal to the sum of the circumferences of the two circles.

Answer:

Let R be the radius of the circle which has circumference equal to the sum of circumferences of the two circles, then according to question,

Question 2:

The circumference of a circular field is 528 cm. Then its radius is

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(b) 84 cm

Question 3:

The circumference of a circle exceeds its diameter by 180 cm. Then its radius is

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(d)

Question 4:

Area of the sector of angle of a circle with radius is

(a)

(b)

(c)

(d) None of there

Answer:

(b)

Question 5:

Area of a sector of angle P of a circle with radius R is

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(d)

Question 6:

If the sum of the circumferences of two circles with radii and is equal to the circumference of a circle of Radius , then

(a)

(b)

(c)

(d) None of these

Answer:

(a)

Question 7:

If the perimeter of a circle is equal to that of a square, then the ratio of their area is

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(c)

Question 8:

Area of a sector of angle of a circle with radius R is

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(d)