CBSE Class 10-Mathematics: Chapter –12 Areas Related to Circles Part 2

Get unlimited access to the best preparation resource for CBSE : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Question 9:

The circumference of a circular field is . Then its radius is

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(a)

Question 10:

If the perimeter of a circle is equal to that of a square, then the ratio of their area is

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(c)

Question 11:

Area of a sector of angle of a circle with radius R is

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(d)

Question 12:

Area of the sector of angle of a circle with radius is

(a)

(b)

(c)

(d) None of these

Answer:

(b)

Question 13:

The area of a circle is . Then the radius of the circle is

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(c)

Question 14:

If the sum of the areas of two circles with radii and is equal to the area of a circle of radius R, then

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(a)

Question 15:

Circumference of a sector of angle of a circle with radius R is

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(c)

Question 16:

If the perimeter and area of circle are numerically equal, then the radius of the circle is

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(a)