CBSE Class 10-Mathematics: Chapter – 14 Statistics Part 3 (For CBSE, ICSE, IAS, NET, NRA 2022)

Doorsteptutor material for CBSE/Class-10 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CBSE/Class-10.

1 Mark Questions

Question 1:

and mean of any distribution is , then

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(b)

Question 2:

For what value of, the mode of the following data is 8:

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(c)

Question 3:

The numbers are arranged in ascending order. If their median is , then

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(c)

Question 4:

The median for the following frequency distribution is

The Median for the Following Frequency Distribution

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(a)

Question 5:

In the formula for finding the mean of grouped frequency distribution,

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(c)

Question 6:

While computing mean of grouped data, we assume that the frequencies are

(a) Evenly distributed over all the class

(b) Centered at the class marks of the class

(c) Centered the upper limits of the class

(d) Centered the lower limits of the class

Answer:

(b) Centered at the class marks of the class

Question 7:

If and mean , then

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(c)

Question 8:

If the value of mean and mode are respectively and , then median

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(c)

Developed by: