CBSE Class 10-Mathematics: Chapter – 15 Probability Part 12 (For CBSE, ICSE, IAS, NET, NRA 2022)

Glide to success with Doorsteptutor material for CBSE : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Question 19:

Two unbiased coins are tossed simultaneously, find the probability of getting two heads.

Answer:

Total number of outcomes are , which are 4 in numbers

Favourable outcomes , which is only

Required probability

Question 20:

One card is drawn from a well shuffled deck of cards. Find the probability of getting a jack of hearts.

Answer:

Total number of outcomes

Favorable cases [There is only one jack of hearts]

Required probability

Question 21:

A game consists of tossing a one-rupee times and noting its outcome each time. Hanif wins if all the tosses give the same result i.e.. , three heads or three fails and loses otherwise. Calculate the probability that Hanif will lose the game.

Answer:

Since a coin is tossed times

Possible outcomes are

heads and 3 tails

(3 heads and 3 tails)

P (Hanif will win the game)

P (Hanif will lose the game)

Question 22:

Gopy buys a fish from a shop for his aquarium. The shopkeeper take out one fish at random from a tank containing 5 male fish and 8 female fish. What is the probability that the fish taken out is a male fish?

Answer:

Total no. of fishes

No. of male fishes

P (male fish)

Question 23:

A lot consists of 144 ball pens of which 20 are defective and the others are food. Arti will buy a pen if it is good but will not buy if it is defective. The shopkeeper draws one pen at random and gives it to her. What is the probability that

(i) she will buy it

(ii) she will not buy it?

Answer:

Total no. of ball pens = 144

Number of defective pens = 20

Number of good pens

(i) P (she will buy it)

(ii) P (she will not buy)

Question 24:

Harpreet tosses two different coins simultaneously (say one is of ₹ 1 and other is ₹ 2) , what is the probability that she gets “at least one head” ?

Answer:

For tossing coins

Total possible outcomes are

Favourable outcomes at least one head

Required probability

Question 25:

Why is tossing a coin considered is the way of deciding which team should get the ball at the beginning of a football match?

Answer:

Probability of head

Probability of tail

i.e..

Probability of getting head and tail both are same.

Tossing a coin considered to be fair way.

Question 26:

Two unbiased coins are tossed simultaneously, find the probability of getting two heads.

Answer:

Total number of outcomes are HH, HT, TH, TT, which are 4 in numbers

Favourable outcomes = , which is only

Required probability