CBSE Class 10-Mathematics: Chapter – 15 Probability Part 5 (For CBSE, ICSE, IAS, NET, NRA 2022)

Glide to success with Doorsteptutor material for CBSE/Class-10 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CBSE/Class-10.

Question 5:

defective pens are accidently mixed with good ones. It is not possible to just look at a pen and tell whether or not it is defective. One pen is taken out at random from this lot. Determine the probability that the pen taken out is a good one.

Answer:

Total number of favourable outcomes

Number of favourable outcomes Hence, P (getting a good pen)

Question 6:

Which of the following is polynomial?

(a)

(b)

(c)

(d) None of these

Answer:

(d) None of these

Question 7:

Polynomial is a

(a) Linear polynomial

(b) Quadratic polynomial

(c) Cubic polynomial

(d) Bi-quadratic polynomial

Answer:

(d) Bi-quadratic polynomial

Question 8:

If and are zeros of , then the value of is

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(b)

Question 9:

The sum and product of the zeros of a quadratic polynomial are respectively. The quadratic polynomial is

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(b)

Question 10:

Cards each marked with one of the numbers are placed in a box and mixed thoroughly. One card is drawn at random from the box, what is the probability of getting an even prime number?

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(a)

Question 11:

A bag contains red and black balls. A ball is drawn at random from the bag. What is the probability of getting a black ball?

(a)

(b)

(c)

(d) None of these

Answer:

(c)

Question 12:

A dice is thrown once, what is the probability of getting a prime number?

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(b)

Developed by: