CBSE Class 10-Mathematics: Questions and Answers Chapter – 6 Triangles Part 2 (For CBSE, ICSE, IAS, NET, NRA 2022)

Doorsteptutor material for CBSE is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Question 9:

In an isosceles triangle ABC, if and then

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(c)

Question 10:

If and is not similar to , then which of the following is not true?

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(c)

Question 11:

A certain right-angled triangle has its area numerically equal to its perimeter. The length of each side is an even integer, what is the perimeter?

(a) 24 units

(b) 36 units

(c) 32 units

(d) 30 units

Answer:

(a) 24 units

Question 12:

In the given figure, if , then

In the Given Figure

(a) 3

(b) 4

(c) 5

(d) 6

Answer:

(a) 3

Question 13:

Length of an altitude of an equilateral triangle of side is

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(b)

Question 14:

If in two triangles ABC and PQR,

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(a)

Question 15:

The area of two similar triangles are and respectively. If the altitude of the bigger triangle is , then the corresponding altitude of the smaller triangle is

(a) 2.5 cm

(b) 2.8 cm

(c) 3.5 cm

(d) 3.7 cm

Answer:

(c) 3.5 cm

Question 16:

In a right-angled triangle, if base and perpendicular are respectively and , then the hypotenuse is

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(b)