CBSE Class 10-Mathematics: Chapter –7 Coordinate Geometry Part 1

Get top class preparation for CBSE right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Value Based Questions

Question 1:

There are two routes to travel from source A to destination B by bus. First bus reaches at B via point C and second bus reaches from A to B directly. If coordinates of A, B and C are respectively then by which bus do you want to travel from A to B (Assume that both buses have same speed.) Which value is depicted in the question?

Answer:

1. By direct route from A to B. Reasoning saving. Economical

2. Enjoyment, Reasoning.

3. Rs. , Social awareness

4. Samir, Punctuality, Sincerity

5. Rectangular, Economical

Question 2:

In a sports day celebration, Ram and Shyam are standing at positions A and B whose coordinates are respectively. The teacher asked Geeta to fix the country flag at the mid-point of the line joining points A and B. Find the coordinates of the mid-point? Which type of value would you infer from the question?

Answer:

Enjoyment, Reasoning

Question 3:

To raise social awareness about hazards of smoking, a school decided to start “No Smoking” campaign. 10 students are asked to prepare campaign banners in the shape of triangle as shown in the fig. If cost of of banner is Rs. 2 then find the overall cost incurred on such campaign. Which value is depicted in the question?

To raise social awareness about hazards of smoking

To Raise Social Awareness About Hazards of Smoking

Loading image

Answer:

Rs, , Social awareness

Question 4:

The coordinates of the houses of Sameer and Rahim are whereas the coordinates of their school is . If both leaves their houses at the same in the morning and also reaches school on time, then who travel faster? Which value is depicted in the question?

Answer:

Samir, Punctuality, Sincerity.

Question 5:

There are two types of fields are available as shown in the fig. which type of field will you purchase if both have same cost? Which value is depicted in the question?

There are two types of fields are available

There Are Two Types of Fields Are Available

Loading image

Answer:

Rectangular, Economical

1 Mark Questions

Question 1:

The distance between the point is

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(a)

Question 2:

The area of triangle whose vertices are is

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(c)

Question 3:

The point lies in

(a) 1st quadrant

(b) 2nd quadrant

(c) 3rd quadrant

(d) 4th quadrant

Answer:

(d) 4th quadrant