CBSE Class 10-Mathematics: Chapter – 7 Coordinate Geometry Part 2 (For CBSE, ICSE, IAS, NET, NRA 2022)

Get top class preparation for CBSE right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Question 4:

The distance between the points is

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(d)

Question 5:

If are the vertices of a parallelogram taken in order. Then is

(a) (6,2)

(b) (6,3)

(c) (6,4)

(d) (3,4)

Answer:

(b) (6,3)

Question 6:

The coordinates of the point which divides the join of in the ratio 2: 3 is

(a) (1,3)

(b) (2,3)

(c) (3,1)

(d) (1,1)

Answer:

(a) (1,3)

Question 7:

The coordinates of a point A, where AB is the diameters of a circle whose center and B is is

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(c)

Question 8:

If the area of a quadrilateral ABCD is zero, then the four points A, B, C, D are

(a) Collinear

(b) Not collinear

(c) Nothing can be said

(d) None of these

Answer:

(a) Collinear

Question 9:

The valve of K if the points and are collinear is

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(d)

Question 10:

The mid-point of the line segment joining is . The values of a and b is

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(a)

Question 11:

Coordinate of A and B are and . The mid-point of AB is . The value of is

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(a)