NCERT Class 7 Mathematics Model Paper 1 Questions and Answers Part 1 (For CBSE, ICSE, IAS, NET, NRA 2022)

Get unlimited access to the best preparation resource for CBSE/Class-7 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CBSE/Class-7.

Section-A

Q. 1 - 10 are multiple choice questions. Select the most appropriate answer from the given options.

1. The exterior angle of a triangle is and one of the interior opposite angle is then the other interior angle is

(1)

(2)

(3)

(4)

Ans: Option (3)

2. The difference between supplement of and complement of is

(1)

(2)

(3)

(4)

Ans: Option (1)

3. In the given figure, if then the value of x is

The Value of X Is

(1)

(2)

(3)

(4)

Ans: Option (1)

4. If a mixed fraction is converted into fraction, then its reciprocal is

(1) Proper

(2) Improper

(3) Equal to itself

(4) None of these

Ans: Option (1) Proper

5. The sum of two integers is always

(1) A whole number

(2) A natural number

(3) An integer

(4) A positive integer

Ans: Option (3) an integer

6. On dividing zero by a non-zero integer, the quotient is

(1) 0

(2) 1

(3) Non-zero integer

(4) Not defined

Ans: Option (1) 0

7. The figures = represent

The Figures = Represent
The Figures = Represent

(1)

(2)

(3)

(4)

Ans: Option (3)

8. The value of expression is equal to

(1)

(2) 2

(3) 29

(4)

Ans: Option (2) 2

9. The degree of polynomial is

(1) 0

(2) 1

(3) 2

(4) 3

Ans: Option (3) 2

10. The sum of coefficients of all the variable terms in the expression is

(1) 0

(2) 1

(3) – 2

(4) 3

Ans: Option (2) 1

Developed by: