NCERT Class 7 Mathematics Model Paper 1 Questions and Answers Part 2

Get unlimited access to the best preparation resource for CTET : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Start Passage

Q.11 - 15 fill in the blanks.

11. If product of two fractions is 1, then either of them is the _______ of the other.

Ans: Reciprocal

12. 2 m 15 cm in meters is equal to ____________.

Ans: 2.15 m

13. The integer_______ is neither positive nor negative.

Ans: ‘0’

14. The two faces of a solid meet to form an _________.

Ans: Edge

15. If, then the value of x is ________.

Ans: 48

End Passage

Start Passage

Q.16 - 20 answer the following:

16. Write standard form of rational number.

Ans:

17. Evaluate.

Ans:

18. Find the ratio of 4 days to 60 hours.

Ans: 4 days: 60 hours

hrs: 60 hrs

19. How many lines of symmetry does an equilateral triangle have?

Ans: 3

Equilateral Triangle

Equilateral Triangle

Loading image

20. Identify the type of algebraic expression and state the degree of.

Ans: Binomial, degree = 8

End Passage

Section-B

21. What cross-section is obtained when we do a vertical cut to following solids?

(i) Brick

(ii) Ice-cream cone

(iii) A die

Ans:

Vertical Cut to Solids

Vertical Cut to Solids

Loading image
Vertical Cut to Solids

Vertical Cut to Solids

Loading image
Vertical Cut to Solids

Vertical Cut to Solids

Loading image

22. If and, find ?

Ans:

23. Construct in which cm and hypotenuse cm.

Ans: Steps of construction

Steps of construction

Steps of Construction

Loading image

(1) Draw a line segment.

(2) At point R, draw an angle of with the help of compass i.e.

(3) Taking Q as a center, draw an arc of radius 8 cm which cuts XR at point P.

(4) Join PQ.

It is the required right angled.