NCERT Class 7 Mathematics Model Paper 2 Questions and Answers Part 2

Glide to success with Doorsteptutor material for NSO : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Start Passage

Q.11 - 15 Fill in the blanks.

11. If and then by congruence condition ________.

Ans: ASA

12. 125% converted to decimals is ________.

Ans: 1.25

13. Krish scored full 100 marks in final mathematics examination. The range of the class is 40. The lowest marks in the class are _______.

Ans: 60

14. Circumference of a circle is _______ times diameter.

Ans: Or

15. The value of the expression is _______. OR Every positive rational number is _______ than a negative rational number.

Ans:

1

OR

Greater

End Passage

Start Passage

16. Sunil is 48 years old; he is 7 years less than 5 times his daughter’s age. What is his daughter’s age?

Ans:

Let the daughter’s age be x ATQ,

Ans: Daughter’s age is 11 years.

17. The number of edges in the given solid is

The number of edges

The Number of Edges

Loading image•••

Ans: Number of edges = 18

18. How many lines of symmetry does a rectangle has?

Ans: 2

19. Find value of expression for.

Ans:

20. is equal to:

Ans: 1

Section – B

21. Subtract the sum of and from the sum of and .

Ans:

OR

(i) What should be taken away from to obtain?

(ii) If p = , find the value of ?

Ans:

(i)

(ii)

If

22. Find the value of x

(i)

(ii)

Ans:

(i)

Since, bases are same power must be same

OR

Evaluate:

Ans: (ii)