CBSE Class 11-Physics: Rotation Assignment 1: Questions and Answers (For CBSE, ICSE, IAS, NET, NRA 2022)

Get unlimited access to the best preparation resource for CBSE : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Question:

Three bodies A (ring) , B (Solid cylinder) , C (solid sphere) rolls down the same inclined plane of angle α and height H without slipping.

The radii of the bodies are identical and equal to R. The mass of the bodies is respectively. The relation in the masses is given as below

Question 1:

Statement I: The velocity of the center of mass of the bodies at the bottom of the incline plane is dependent on the mass of the bodies

Statement II: The total kinetic energy (Translation + Rotational) will be largest for the body A at the bottom of the inclined plane

a) Statement I am true only

b) Statement II is true only

c) Both the statements are true

d) Both of them are false

Answer:

d) Both of them are false

Question 2:

Which one will have largest center of mass velocity at the bottom of the incline plane?

a) A

b) B

c) C

d) Data insufficient

Answer:

c) C

Question 3:

Which one will have least center of mass velocity at the bottom of the incline plane?

a) A

b) B

c) C

d) Data insufficient

Answer:

a) A

Question 4:

At any time during the motion, the velocity of the point in contact of the body with the incline plane

a)

b)

c)

d) None of the above

Answer: a)

Question 5:

At any time during the motion, the velocity of the uppermost point of the body

a)

b)

c)

d) None of the above

Answer:

b)

Question 6:

The angular velocity will be maximum at the bottom of the incline place for the body

a) A

b) B

c) C

d) Data insufficient

Answer:

c) C

Question:

A near mass less rod of Length L is pivoted at one end A so that it can swing free as a pendulum. Three masses , and are attached to it at the distance and respectively from end A. The rod is held horizontal and then it is released

Question 7:

Find the Moment of the Inertia of system about the pivoted end

a)

b)

c)

d)

Answer:

d)

Question 8:

Find the angular acceleration of the rod at the instant it is release

a)

b)

c)

d)

Answer:

d)

Question

A projectile of mass m is fired from point with an initial velocity u at angle above the horizontal

Question 9:

Find the X, Y, Z component of the angular momentum of the projectile as a function of time about the origin

a)

b)

c)

d)

Answer:

a)

Question 10:

Calculate the torque of the weight acting on the projectile about the origin

a)

b)

c)

d) None of these

Answer:

b)

Question 11:

Position vector of a body of mass 6 kg is given by as

Find the torque acting on it about the origin

a)

b

c)

d) None of these

Answer:

a)

Question

A rod of length L and mass M can freely rotate around a pivot at A. A bullet of mass m and velocity v hit the rod at a height h from A and becomes imbedded in it

Question 12:

Find the angular velocity of the Rod just after the collision

a)

b)

c)

d) None of these

Answer:

b)

Question 13:

Find the linear momentum of the system just after the collision if ω is the angular velocity just after the collision

a

b)

c)

d) None of these

Answer:

a

Question:

An upright hoop is projected on a pavement with an initial horizontal speed v0 but without spin so that its slide. The resulting frictional force causes the hoop to spin to lose translational speed and to acquire an angular speed. Eventually the hoop rolls without slipping and let μ be the coefficient of friction

Question 14:

Find the time taken by the hoop to start rolling without slipping

a)

b)

c)

d) None of these

Answer:

a)

Question 15:

Find the velocity of the hoop at no slipping

a)

b)

c)

d) None of these

Answer:

a)