CBSE Class 10 Science Important Questions Chapter 8 How Do Organisms Reproduce Part 1

Glide to success with Doorsteptutor material for CBSE : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 108K)

1 Marks Questions

1. In vegetative reproduction, the new individuals are genetically –

a) Similar

b) Dissimilar

c) Abnormal

d) None of these

Ans. a) Similar

2. When an organism breaks into a number of parts and each part develop into an individual, it is called –

a) Budding

b) Binary fission

c) Regeneration

d) Spore formation

Ans. c) Regeneration

3. In man, fertilization of ovum takes place in

a) Vagina

b) Ovary

c) Uterus

d) Fallopian tubes

Ans. d) Fallopian tubes

4. Define parthenogenesis.

Ans. Development of Organism from an unfertilized egg.

5. How may male gametes are produced by pollen grains?

Ans. Two

6. During grafting, the portion of plant that is grafted is called –

a) Stock

b) Scion

c) Stalk

d) Stem

Ans. b) Scion

7. Which part of the flower forms the fruit?

a) Whole flower

b) Only stamens and carpel

c) Only ovary

d) Only carpel

Ans. c) Only ovary

8. Anemophily is the pollination by –

a) Birds

b) Rain

c) Insects

d) Wind

Ans. d) Wind

9. What is syngamy?

Ans. Fusion of male gamete with the egg cell is called syngamy.

10. Name the structure through which pollen tubes enters the ovule.

Ans. Stigma

11. A common feature of reproduction in Amoeba, spirogyra and yeast is that –

a) Asexual reproduction occurs after sexual reproduction

b) Asexual reproduction occurs before sexual reproduction

c) Asexual reproduction does not involve gametes

d) Asexual reproduction involves only one parent

Ans. (d) asexual reproduction involves only one parent.

12. The normal duration of menstrual cycle is

a) 7 – 8 days

b) 13 – 15 days

c) 3 – 4 days

d) 28 days

Ans. d) 28 days

13. Which of the following is an IUCD?

a) Copper – T

b) Diaphragm

c) Oral pills

d) Tubectomy

Ans. a) copper – T

14. What is parturition?

Ans. Parturition – The birth of fully developed foetus in completion of gestation.

15. What is puberty?

Ans. Puberty–Age when reproductive system functionally active or starts producing ova or sperm is called puberty.

16. Fertilization in plants occurs in the –

a) Embryo sac

b) Style

c) Pollen tube

d) Stigma

Ans. a) Embryo sac

17. Characters that are transmitted from parents to offspring during reproduction show

a) Only similarities with parents

b) Only variations with parents

c) Neither similarities nor variations

d) Both similarities and variations with parents

Ans. d) both similarities and variations with parents

18. Which among the following diseases is not sexually transmitted? a) Syphilis

b) Gonorrhoea

c) HIV – AIDS

d) Hepatitis

Ans. d) Hepatitis

19. What is Tubectomy?

Ans. Removal of a section of fallopian tube.

20. Name the causative organism, of AIDS?

Ans. HIV – Human Immunodeficiency virus.

21. A common feature of reproduction in Amoeba, spirogyra and yeast is that –

a) They reproduce only sexually

b) They are all unicellular

c) They reproduce asexually

d) They are all multicellular

Ans. They reproduce asexually

22. Which of this is seminal fluid?

a) Prostate gland

b) Cowper’s gland

c) Seminal vesicle

d) all of these

Ans. c) Seminal vesicle

23. At the time of entering into ovule, pollen tube has

a) Three male nuclei

b) Two mole nuclei

c) One gamete nucleus

d) Four male gametes

Ans. Two male nuclei

24. How many follicles mature every month during the reproductive phase of human female?

Ans. One egg is produced every month by one of the ovaries

25. What is the product of fertilization?

Ans. Zygote

26. Asexual reproduction takes place through budding in

(a) Amoeba

(b) Yeast

(c) Plasmodium

(d) Leishmania.

Ans. (b) Yeast

27. Which of the following is not a part of female reproductive system in human beings?

(a) Ovary

(b) Uterus

(c) Vas deferens

(d) Fallopian tube

Ans. (c) Vas deferens

28. The anther contains

(a) Sepals

(b) Ovules

(c) Carpel

(d) Pollen grains.

Ans. Pollen grains.

29. The simple animals such as planaria can be cut into number of pieces and each piece grows into a complex organism. What is this process known as?

Ans. Regeneration

30. Name the unicellular organism which caused the disease known as kala-azar.

Ans. Leishmania

31. Which process taking place in the nucleus of a cell leads to variation in the offspring during reproduction?

Ans. DNA copying

32. Which type of layering is done in Jasmine?

Ans. Air Layering (Gootee)

33. Where does fertilization takes place in human female?

Ans. Oviduct (fallopian tube)

Developed by: