CBSE Class 10 Science Important Questions Chapter 4 Carbon and Its Compounds Part 1

Get unlimited access to the best preparation resource for CBSE : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 114K)

1 Marks Questions

1. Soaps are formed by the saponification of

(a) Alcohols

(b) Simple ester

(c) Carboxylic acids

(d) Glycerides

Ans. (d) glycerides

2. The functional group of butanone is

(a) Carboxyl

(b) Ketonic

(c) Aldehydic

(d) Alcoholic

Ans. (b) ketonic

3. Enzyme which converts starch into glucose is

(a) Zymase

(b) Maltase

(c) Diastase

(d) Invertase

Ans. (a) Zymase

4. The first compound to be prepared in the laboratory was

(a) Methane

(b) Ethyl alcohol

(c) Acetic acid

(d) Urea.

Ans. (d) Urea.

5. The IUPAC name of is

(a) Acetaldehyde

(b) Formaldehyde

(c) Methyl formaldehyde

(d) Ethanal.

Ans. (d) Ethanal.

6. Rectified spirit is

(a) 50% ethanol

(b) 80% ethanol

(c) 95% ethanol

(d) 40 to 50% ethanol

Ans. (c) 95% ethanol

7. Dilute alkaline solution is

(a) An oxidising agent

(b) A reducing agent

(c) A bleaching agent

(d) None of these

Ans. (a) an oxidising agent

8. The by product in soap industry is

(a) Isoprene

(b) Ethylene glycol

(c) Glycerol

(d) Butane

Ans. (c) glycerol

9. An example of soap is

(a)

(b)

(c)

(d)

Ans. (a)

10. The number of C-H bonds in ethane molecule are

(a) 4

(b) 6

(c) 8

(d) 10

Ans. (b) 6

11. The odour of acetic acid resembles that of

(a) Rose

(b) Burning Plastic

(c) Vinegar

(d) Kerosene

Ans. (c) Vinegar

12. Diamond is not a good conductor of electricity because

(a) It is very hard

(b) Its structure is very compact

(c) It is not soluble in water

(d) It has no free electrons to conduct electric current.

Ans. (d) it has no free electrons to conduct electric current.

13. Alcohols can be produced by the hydration of

(a) Alkenes

(b) Alkynes

(c) Alkanes

(d) Acids

Ans. (a) Alkenes

14. The IUPAC name of is is

(a) Acetaldehyde

(b) Formaldehyde

(c) Methyl formaldehyde

(d) Ethanol

Ans. (d) ethanol

15. IUPAC name of first member of homologous series of ketones is

(a) Ethanone

(b) Methanone

(c) Propanone

(d) Butanone

Ans. (c) Propanone

16. An unknown compound has the smell of vinegar. Identify it.

Ans. Acetic acid

17. Out of butter and groundnut oil which is unsaturated in nature?

Ans. Groundnut oil

18. Which has triple bond?

Ans.

19. Which substance is added for the denaturation of ethyl alcohol?

Ans. Methyl Alcohol

20. Which ions are responsible for making water hard?

Ans. and

21. Ethane, with the molecular formula has

(a) 6 covalent bonds

(b) 7 covalent bonds

(c) 8 covalent bonds

(d) 9 covalent bonds

Ans. (b) 7 covalent bonds

22. Butanone is a four-carbon compound with the functional group

(a) Carboxylic acid

(b) Aldehyde

(c) Ketone

(d) Alcohol

Ans. (c) Ketone

23. While cooking, if the bottom of the vessels is getting blackened on the outside, it means that

(a) The fuel is not cooked completely.

(b) The fuel is not burning completely.

(c) The fuel is wet.

(d) The is burning completely.

Ans. (b) the fuel is not burning completely.

24. Which of the following hydrocarbons undergo addition reactions? ,

Ans. will undergo addition reactions.

Developed by: