Nutrition in Animals NCERT 1 Class 7 Questions and Answers Paper

Glide to success with Doorsteptutor material for IMO-Level-2 : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 273K)

Question 1:

Fill in the blanks

(a) The main steps of nutrition in humans are---------------, ---------, --------------, -------------- and----------------

(b) The largest gland in the human body is---------

(c) The stomach releases hydrochloric acid and-------------juices which act on food.

(d) The inner wall of the small intestine has many finger-like outgrowths called-------------

(e) Amoeba digests its food in the----------------

Answer:

(a) Ingestion, digestion, absorption, assimilation, egestion

(b) Liver

(c) Digestive

(d) Villi

(e) Food vacuole

Question 2:

Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false:

(a) Digestion of starch starts in the stomach.

(b) The tongue helps in mixing food with saliva.

(c) The gall bladder temporarily stores bile.

(d) The ruminants bring back swallowed grass into their mouth and chew it for some time.

Answer:

a) F

b) T

c) T

d) T

Question 3:

  • Tick (S) mark the correct answer in each of the following:

  • Fat is completely digested in the

    • Stomach

    • Mouth

    • Small intestine

    • Large intestine

Answer: Small intestine

  • Water from the undigested food is absorbed mainly in the:

    • Stomach

    • Food pipe

    • Small intestine

    • Large intestine

Answer: Large intestine

Question 4:

Match the items of column I with those given in column II:

Match the Items of Column I with Those Given in Column II
Match the items of column I with those given in column II

Column 1

Column 2

Food Components

Product(s) of digestion

Carbohydrates

Fatty acids and glycerol

Proteins

Sugar

Fats

Amino acids

Answer:

Match the Items of Column I with Those Given in Column II
Match the items of column I with those given in column II

Column 1

Column 2

Food Components

Product(s) of digestion

Carbohydrates

Sugar

Proteins

Amino acids

Fats

Fatty acids and glycerol

Question 5: What are Villi? What is their location and function?

Answer: The finger like projections in the inner walls of the small intestine is called Villi. These are found in small intestine.

Function: The Villi Increase the surface area for absorption the digested food

Question 6: Where is the bile produced? Which component of the food does it help digest?

Answer: Bile is produced in liver. The bile juice stored in sac called the gall bladder. It helps in the digestion of fats.

Question 7: Name the type of carbohydrate that can be digested by ruminants but not by humans. Give the reason also.

Answer: Cellulose is the carbohydrate that can be digested by ruminants, Ruminants have large sac like structure between the small intestine and large intestine. The cellulose of the food is digested by the action of certain bacteria which are not present in humans.

Question 8: Why do we get instant energy from glucose?

Answer: We get instant energy from glucose because it easily down in the cell with the help of oxygen which provides instant energy to the organism. Glucose does not need to go through the process of digestion; it directly absorbed into the blood.

Question 9

Which part of the digestive canal is involved in?

(i) Absorption of food-----------

(ii) Chewing of food---------------

(iii) Killing of bacteria---------------

(iv) Complete digestion of food-----------------

(v) Formation of faeces-----------------

Answer

(i) Small intestine

(ii) Mouth

(iii) Stomach

(iv) Small intestine

(v) Large intestine

Question 10: Write one similarity and one difference between the nutrition in amoeba and human beings.

Answer:

  • Similarity: in both amoeba and human beings digestive juices break down the complex food particles into simpler substances that can be absorbed.

  • Difference: amoeba has no mouth and no digestive system whereas human beings has a mouth and a complex digestive system made up of many organs.

Question 11

Match the items of column I with suitable items is Column II.

Match the Items of Column I with Suitable Items is Column II
Match the items of column I with suitable items is Column II

Column 1

Column2

Salivary glands

Bile juice secretion

Stomach

Storage of undigested food, faeces

Liver

Saliva secretion

Rectum

Acid release

Small intestine

Digestion is completed

Large intestine

Absorption of water

Answer:

Match the Items of Column I with Suitable Items is Column II
Match the items of column I with suitable items is Column II

Column 1

Column2

Salivary glands

Saliva secretion

Stomach

Acid release

Liver

Bile juice secretion

Rectum

Storage of undigested food, faeces

Small intestine

Digestion is completed

Large intestine

Absorption of water

Question 12: Label Fig 2.11 of the digestive

Label Fig 2.11 of the digestive

Label Fig 2.11 of the Digestive

Answer:

Human the digestive

Human the Digestive

Question 13: Can we survive only on raw, leafy vegetables/grass? Discuss.

Answer:

  • We know that the animals, fungi, bacteria, non-green plants and human being do not have the ability to make their own food. They depend upon autotrophs or green plants for their food directly or indirectly.

  • The green plant (leafy vegetables/grass) trap solar energy and make their own food in the form of glucose. So, we can say that leafy vegetables and grass can provide sufficient energy to help us survive.

Developed by: