NCERT Class 4 Social Science Solutions Our Country India

Download PDF of This Page (Size: 163K)

Multiple Choices

Q 1. India is the ……………………………..largest country in the world.

a. Second

b. Fourth

c. Fifth

d. Seventh

Answer: d

Q 2. Arabian Sea is located in the ………………………….coast of India.

a. Eastern

b. Western

c. Northern

d. South Eastern

Answer: b

Q 3. Which of the following regions has the highest density of population?

a. Northern mountains

b. Northern Plains

c. Peninsular Plateau

d. Islands

Answer: b

Q 4. Identify the region with the following information

1. Three sides of this region is surrounded by water

2. Rich in mineral deposits

a. Northern Plains

b. Northern Mountains

c. Peninsular Plateau

d. Islands

Answer: c

Q 5. India does not share its boundary with which of the following countries?

a. Afghanistan

b. Myanmar

c. Sri Lanka

d. None of these

Answer: c

Short Answer:

Q 1. Name the two island groups of India. Where are they located?

Answer:

The two island groups of India are Lakshadweep and Andaman and Nicobar islands.

Lakshadweep is located in Arabian and Andaman and Nicobar Island is located in Bay of Bengal.

Q 2. Describe any two characteristics of the Western Desert in India.

Answer:

The two characteristics of the Western Desert of India are

  • It is a dry, hot and sandy stretch of land.

  • It has very little vegetation.

Q 3. Name the three major rivers that drain the Northern Plains of India. Describe two characteristics of this region.

Answer:

The three major rivers that drain the Northern Plains of India are Indus, Ganga and Brahmaputra.

Some of the characteristics of this region are

  • This region is generally level and flat and

  • It is very fertile.

  • This region has very high population.

Q 4. Name the highest mountain peak in the world. In which country is it located?

Answer:

The highest mountain peak in the world is Mt Everest.

It is located in our neighbouring country Nepal.

Q 5. Name the State that is created recently. How many States and Union Territories are there in our country?

Answer:

The state ‘Telengana’ is created recently.

There are 29 States and 7 Union Territories in India.

Label the following map

Label the following map

Label the Following Map

Label the following map