NCERT Class 4 Social Science Solutions the Northern Mountains (For CBSE, ICSE, IAS, NET, NRA 2022)

Get top class preparation for CTET right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Multiple Choices

Q 1. Himalaya means …

a. The blue mountain

b. The abode of snow

c. The highest mountain

d. The forest mountain

Answer: b

Q 2. Find the incorrect statement.

a. Glaciers are the rivers of ice.

b. Greater Himalaya is the highest mountain range

c. Mt. K2 is located in Nepal

d. Shiwalik range has a huge forested area

Answer: c

Q 3. Who was the first Indian woman to reach Mt Everest?

a. Junko Tabei

b. Bachendri Pal

c. Alison Hargreaves

d. Melissa Arnot

Answer: b

Q 4. The lowest range of Himalayas is called …

a. The Greater Himalaya

b. The Lesser Himalaya

c. Himadri

d. Shiwaliks

Answer: d

Q 5. Which of the following rivers does not originate in Himalayas?

a. Indus

b. Ganga

c. Yamuna

d. Godavari

Answer: d

Q 6. Find the animal that belongs to the northern mountain?

a.

Yak

b.

Elephant

c.

Deer

d.

Camel

Answer: a

Short Answer:

Q 1. Look at the following image. What type of cultivation is it? Why such type of farming is practiced in mountainous regions?

Farming is Practiced in Mountainous Region

Answer:

  • The agriculture shown in the image is called terrace farming.
    • This type of farming is practiced in mountainous regions to prevent soil erosion.
    • Terraces made in the hill slopes help to hold water and prevent water flowing down fast.
    • Consequently, this protects the land from getting eroded.

Q 2. Look at the image. Who are they? How are they famous?

Answer:

  • The two persons shown in the picture are Edmund Hillary of New Zealand and Tenzing Norgay of India (from the left to right) .
    • They were the first who succeeded in reaching the summit of Mt Everest in 1953.

Q 3. What is a mountain pass? Name any four Mountain passes that are found in Himalayas.

Answer:

  • A pass is a narrow passage through the mountains.
    • Shipki La and Bara Lacha La in Himachal Pradesh, Nathu La in Sikkim, and Bomdi La in Arunachal Pradesh are some such passes.

Q 4. What are doons? Give an example.

Answer:

  • These valleys between the middle and lower Himalayas are called as Doons.
    • Derha Dun is an example of a Doon.

Q 5. How are the mountain Himalayas important to us? Give reason for your answer.

Answer:

  • The Northern Mountain is important to us because -
    • The Himalayas act like a natural wall on the northern border of the country.
    • The Himalayas also protect us from the cold winds blowing from the north.
    • The Himalayas check the rain bearing monsoon wind and cause rainfall in various parts of our country.
    • Many dams have been built in the Himalayan Rivers which provide electricity and irrigate agricultural lands.
    • The thick forests of the Himalayas are the home of wild animals.
    • The forests provide us with wood for industries and herbs with medicinal value