NCERT Class 4 Social Science Solutions the Thoughts That Make Us Better Human Being (For CBSE, ICSE, IAS, NET, NRA 2022)

Doorsteptutor material for CBSE/Class-7 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CBSE/Class-7.

Multiple Choices

Q 1. Buddhism was propagated by …

a. Lord Mahavira

b. Guru Nanak

c. Gautam Buddha

d. Ashoka

Answer: c

Q 2. Srimad Bhagvat Gita is an important religious book of …

a. Hinduism

b. Buddhism

c. Sikhism

d. Islam

Answer: a

Q 3. Identify the personality.

i. He was a king who gave up war

ii. He was a follower of Lord Buddha

a. Akbar

b. Krishna Deva Raya

c. Ashoka

d. All of them

Answer: c

Q 4. Zend Avesta is the holy book of …

a. Christianity

b. Buddhism

c. Jainism

d. Zorastrianism

Answer: d

Q 5. Who among the following fought against evil practices such as ‘Sati’ , child marriage and caste system? a. Ramabai Ranade

b. Raja Ram Mohan Roy

c. Sir Syed Ahmad Khan

d. Sant Kabir

Answer: b

Short Answer:

Q 1. Name two great astronomers from India.

Answer:

Aryabhatta and Varahamihira were two great austronomers

Q 2. Who is this person shown in the image? How is he famous?

Answer:

  • The person shown in the image is A. P. J. Abdul Kalam.
    • He was the former president of India and was a great scientist.
    • He played a major role in developing India՚s capabilities in space programs and missiles.

Q 3. Who was the founder of Jainism? How are the teachings of Jainism similar to that of Buddhism?

Answer:

  • Lord Mahavira was the founder of Jainism.
    • Both Jainism and Buddhism emphasized on right faith, right conduct, right knowledge and nonviolence.
    • Both Jainism and Buddhism teach people to love everyone including animals.
    • Both the religion teaches the followers all the paths for becoming a better human being.

Q 4. Why Akbar is considered the greatest Mughal Emperor?

Answer:

  • Akbar is considered as the greatest Mughal Emperor.
    • Though his empire was not as large as Aurangzeb, he is considered the greatest Mughal emperor because he was a one of the best rulers.
    • Akbar respected people from all the religions.
    • Hence, people lived in peace and comfort during his reign.
    • Art, music and literature were encouraged during his period.
    • He had nine famous personalities in his court known as ‘Navratnas’ .
    • Birbal and Tansen were among them.

Q 5. Name two notable social reformers of our country. In what ways did they contribute to the Indian society?

Answer:

  • Two notable social reformers were
    • Sir Syed Ahmad Khan – the Muslim reformer emphasized on education to bring changes in society.
      • He founded a college in Aligarh which later became the Aligarh Muslim University.
      • He also tried to improve the status of women in the society.
    • Ramabai Ranade or Pandita Ramabai - She spent her entire life to educate women in Maharashtra.
      • She started Poona Sewa Sadan to help women and children.

Developed by: