Social Science Major Test 04 7thWith Answer and Solution Part 1 (For CBSE, ICSE, IAS, NET, NRA 2022)

Get unlimited access to the best preparation resource for CBSE/Class-7 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CBSE/Class-7.

Section-A

1. Who founded the Neo-Vaishnavite sect?

(1) Shankar deva

(2) Ravidas

(3) Kabirdas

(4) None of these

Ans. 1

2. The Rhine river is located in ________.

(1) Europe

(2) North America

(3) South America

(4) Asia

Ans. 1

3. ________ were historical works written by the Ahom՚s.

(1) Garha Katanga

(2) Chaurasi

(3) Buranjis

(4) Paik

Ans. 3

4. The upper part of a wave is called ________ and the lower part is called ________.

(1) Trough and Crest

(2) Hoarst and Graben

(3) High break and low break

(4) High tide and low tide

Ans. 1

5. Identify wrong pair

(1) Jyoti math-North

(2) Dwarka-East

(3) Govardhan math-East

(4) Shringeri matha-South

Ans. 2

6. ________ was the first Muslim ruler who tried to conquer the Deccan.

(1) Ala-ud-din

(2) Malik Kafur

(3) Jalal-ud-din

(4) Malik Muhammad

Ans. 1

7. The lowest layer of the atmosphere.

(1) Stratosphere

(2) Exosphere

(3) Mesosphere

(4) Troposphere

Ans. 4

8. ________ was the most ardent disciple of saint Ramananda.

(1) Guru Nanak

(2) Kabir

(3) Namdeva

(4) Shankardeva

Ans. 2

9. The instrument used to measure speed of wind is called

(1) Wind vane

(2) Thermometer

(3) Anemometer

(4) Sonar

Ans. 3

10. Which among these is usually referred to as ‘Lighthouse of Democracy’ ?

(1) Books and Magazines

(2) The newspaper

(3) Radio and television

(4) Cinema

Ans. 2

11. International Women՚s day is celebrated on

(1) 1st January

(2) 8th February

(3) 8th March

(4) 1st April

Ans. 3

12. ________ does not have any large navigable river.

(1) Australia

(2) India

(3) America

(4) None of these

Ans. 1

13. Akbar conquered Bengal in

(1) 1566

(2) 1556

(3) 1586

(4) 1576

Ans. 4

14. ________ was used to connect Western Europe with India.

(1) The Mediterranean Suez Indian Ocean Route

(2) The Cape of Good Hope

(3) Panama Canal Route

(4) The South Atlantic Route

Ans. 2

15. Who was the first woman to be elected as Chief Minister of Uttar Pradesh?

(1) Pratibha Patil

(2) Sheila Dixit

(3) Sucheta Kripalani

(4) Sarojini Naidu

Ans. 3

16. Forms of precipitation

(1) Snow

(2) Sleet

(3) Hail

(4) All of these

Ans. 4

Developed by: