Social Science Major Test 04 7thWith Answer and Solution Part 2 (For CBSE, ICSE, IAS, NET, NRA 2022)

Get unlimited access to the best preparation resource for CBSE : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

17. Study of coins

(1) Numismatics

(2) Archaeology

(3) Cartography

(4) Coniology

Ans. 1

18. Land and sea breezes have a ________ influence on the temperature of the coastal areas.

(1) Extreme

(2) Moderating

(3) Both (1) and (2)

(4) None of these

Ans. 2

19. The thinnest layer of the Earth is

(1) Crust

(2) Core

(3) Mantle

(4) Fossile

Ans. 1

20. Forces that work on the surface of the Earth are called as ________.

(1) Exogenic forces

(2) Endogenic forces

(3) Diastrophic forces

(4) Depositional forces

Ans. 1

Section-B

21. Describe rock cycle with the help of a diagram.

Ans.

  • Rock Cycle - Rocks pass through a cycle of transformation. Magma rising from below the earth՚s surface solidifies to form igneous rocks
    • These rocks are broken into sediments to form sedimentary rocks
    • Both these rocks are converted into metamorphic rocks due to extreme heat and pressure
    • When rocks melt due to heat, new magma is formed. This process is called rock cycle.
Rock Cycle Diagram

22. Mention three teachings of Kabir.

Ans.

Teachings of Kabir:

  • Emphasized that there is one God, some call it Ram and some Rahim.
  • Taught that God lives in temples or mosques, but in the hear of every individual.
  • Promoted brotherhood on religion.
  • Ridiculed all evil practices such as sati, the purdah system and the superiority of the Brahmins.

23. Write down basic rule and code of conduct for advertising.

Ans.

Basic rules and code of conduct for advertising

  • Advertisements should be in conformity with the laws of the land.
  • Advertisements must be truthful. They should give correct information about quality, price, weight, potency, etc. of the product.
  • An advertisement should not be obscene and immoral.
  • Advertisements should not hurt the cultural and religious sentiments of the people

24. Mention important points of Article 15 of the Indian Constitution.

Ans.

Important points of Article 15 of the Indian Constitution Prohibition of discrimination on grounds of religion, race, caste, sex or place of birth.

  • The State shall not discriminate against any citizen on grounds only of religion, race, caste, sex, place of birth or any of them.
  • No citizen shall, on grounds only of religion, race, caste, sex, place of birth or any of them, be subject to any disability, liability, restriction or condition with regard to – (a) access to shops, public restaurants, hotels and places of public entertainment.

OR

(b) the use of wells, tanks, bathing Ghats, roads and places of public resort maintained wholly or partly out of State funds or dedicated to the use of the general public.

25. What were the causes of the fall of Mughal Empire?

Ans.

Causes of decline of the Mughal Empire - Later Mughals:

  • Bahadur Shah, Aurangzeb՚s eldest son ascended the throne in 1707.
  • He was already 65 years old and died in 1712.
  • A bitter war of succession ensued in which Sayyid Brothers, Husain Ali and Abdullah; the two powerful nobles had turned into king makers.
  • Their conspiracies weakened the Empire. The later Mughals were incompetent and did not have the skills to rule over a vast empire.
  • In 1719, the Sayyid Brothers placed Muhammad Shah on the throne.
  • Under Muhammad Shah (1719 - 1748) province after province (the Deccan, Awadh, Bengal and Rohilkhand) slipped out of the Mughal control.
  • The Governors of these provinces became independent rulers.

26. Mention and explain the plate movements.

Ans.

Plate Movement

  • Divergent plate movement: It occurs when two plates move away from each other. Cracks or gaps are created at the plate boundaries, through which magma from the mantle oozes out. When this magma solidifies, new crust is formed.
  • Convergent plate movement: It occurs when, due to forces of compression, two plates move towards each other and they collide. When two continental plates collide, they form mountains.
  • Transform plate movement: It occurs when two plates slide past each other. A tremendous friction occurs which leads to devastating earthquakes.
  • A rift valley is formed when the central block of land between two almost parallel faults, sinks down. The Great Rift Valley of Africa is the best example of a rift valley. The Narmada Valley in India, lying between the Vindhya and the Sapura ranges is also a rift valley.