Social Science Class 7 Major Test 8 Questions and Answers Paper Part 1 (For CBSE, ICSE, IAS, NET, NRA 2022)

Get unlimited access to the best preparation resource for CTET : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Section-A

1. The periodic rise and fall of ocean water twice in a day is called —

(1) Wave

(2) Tsunami

(3) Tide

(4) Ocean Current

Ans: 3

2. Banjaras were the most________ important during the medieval period.

(1) Rulers

(2) Caste

(3) Tribe

(4) Trader Nomads

Ans: 3

3. According to the doctrine of Advaitavada ________.

(1) God is Mysterious

(2) God is unique

(3) God is knowledge

(4) God is everywhere

Ans: 2

4. The ′ Right to Information Act was enacted in ________

(1) 1995

(2) 1947

(3) 1850

(4) 2005

Ans: 4

5. The instrument used to measure the speed of wind is called ________

(1) Anemometer

(2) Thermometer

(3) Wind Vane

(4) Barometer

Ans: 1

6. Evergreen trees yield ________ which is very useful in making furniture, matchsticks.

(1) Thorny wood

(2) Softwood

(3) Hardwood

(4) None of these

Ans: 3

7. The first Persian Sanskrit dictionary was

(1) Sanskrit Prakash

(2) Oxford Dictionary

(3) Parsi Prakash

(4) None of these

Ans: 3

8. Specialty shops deal in ________

(1) All products needed for day to day use

(2) Many different kinds of goods

(3) A particular product

(4) Precious stones such as diamonds

Ans: 3

9. The arrangement between the merchant and the weavers is an example of

(1) Barter System

(2) Putting out system

(3) Trading system

(4) All of these

Ans: 2

10. The Tawa Mistaya Sangh was formed in the state of ________

(1) Odisha

(2) Karnataka

(3) Gujarat

(4) Madhya Pradesh

Ans: 4

11. Large areas of smooth bare rocks are called ________

(1) Compass

(2) Hamada

(3) Erg

(4) None of these

Ans: 2

12. The river Brahmaputra is known as ________ in Tibet.

(1) Tsangpo

(2) Jamuna

(3) Congo

(4) Hwang Ho

Ans: 2

13. The temperate grasslands in North America are called — ________

(1) Velds

(2) Pampas

(3) Prairies

(4) None of these

Ans: 3

14. Who translated Ramayana into Tamil ′ ?

(1) Somdev

(2) Jayadev

(3) Pampa

(4) Kamban

Ans: 4

15. Erode district is famous for -

(I) Iron

(2) Textile

(3) Diamond

(4) Petroleum

Ans: 2

16. Emi Kousi is the highest peak in ________ —

(1) Sahara

(2) Gohi

(3) Thar

(4) Hermis

Ans: 1

17. Television and Internet are called —

(1) Print Media

(2) Electronic Media

(3) Light houses of Democracy

(4) None of these

Ans: 2

18. In which year Project Tiger was launched?

(1) 1970 - 71

(2) 1971 - 72

(3) 1972 - 73

(4) 1973 - 74

Ans: 3

19. Mir Sayid Au was a famous painter during — ________ reign.

(1) Shah Jahan՚s

(2) Akbar՚s

(3) Aurangzeb՚s

(4) None of these

Ans: 1

20. Match column I with column II.

Match Column I with Column II
Column-1Column II
A. Ergp. Vast stretches of sand
B. Regq. Pebbles and gravel
C. Hamadar. Bare bedrocks
D. Bedouinss. Tribe

(1) A — r, B — p, C — q, D — s

(2) A — q, B — p, C — s, D — r

(3) A — p, B — q, C — r, D — s

(4) A — s, B-q, C — r, D — p

Ans: 3