NCERT Class 11-Biology: Chapter –1 the Living World Part 2

Glide to success with Doorsteptutor material for IMO : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 115K)

Question 10:

Match the following and choose the correct option:

Question 10 Biology Class 11 Choose the Correct Option
Question 10 Biology Class 11 Choose the Correct Option

(A)

Family

i.

Tuberosum

(B)

Kingdom

ii.

Polymoniales

(C)

Order

iii.

Solanum

(D)

Species

iv.

Plantae

(E)

Genus

v.

Solanacea

Options

a. i-D, ii-C, iii-E, iv-B, v-A

b. i-E, ii-D, iii-B, iv-A, v-C

c. i-D, ii-E, iii-B, iv-A, v-C

d. i-E, ii-C, iii-B, iv-A, v-D

Answer: (a)

Very Short Answer Type Questions

Question 1:

Linnaeus is considered as Father of Taxonomy. Name two other botanists known for their contribution to the field of plant taxonomy?

Answer:

John Ray was England resident who worked in the field of the plant taxonomy. he also worked in the plant physiology and helped in understanding the physiology of the plant body

Edwin was from the university of the Nebraska who was impressed by the work of Charles Darwin.

Question 2:

What does ICZN stand for?

Answer:

ICZN stands for International code for Zoological Nomenclature.

Question 3:

Couplet in taxonomic key means ________________ .

Answer:

Contrasting Characters

Question 4:

What is a Monograph?

Answer:

A monograph Contains information on any one taxon. A monograph provides work on primary reserch

Question 5:

Amoeba multiplies by mitotic cell division. Is this phenomena growth or reproduction? Explain.

Answer:

After mitosis in Amoeba there is no growth in size of the organism rather two new organisms are formed Hence, formation of new cells in Amoeba is reproduction.

Question 6:

Define metabolism.

Answer:

All the biological reactions in a living being are collectively called metabolism.

Question 7:

Which is the largest botanical garden in the world? Name a few well known botanical gardens in India.

Answer:

The Royal Botanical Garden in Kew(London) is the largest botanical garden in the world. Some of the well-known botanical gardens in India are as follows:

(a) Indian Botanical Garden, Sibpur, Kolkata

(b) Lioyad Botanical Garden, Darjeeling

Short Answer Type Questions

Question 1:

A ball of snow when rolled over snow increases in mass, volume and size. Is this comparable to growth as seen in living organisms? Why?

Answer:

This is not growth, as increase in size of hall of snow is just because of the addition of similar external material. In living things, growth is due to increase in body material from inside.

Question 2:

In a given habitat we have 20 plant species and 20 animal species. Should we call this as ‘diversity’ or ‘biodiversity’? Justify your answer.

Answer:

In a given habitat we have 20 plant species and 20 animal species. We can call this as ‘biodiversity’. Each different kind of plant, animal or organism that we see, represents a species. This refers to biodiversity or the number and types of organisms present on earth.

Developed by: