NCERT Class 11-Biology: Chapter –10 Cell Cycle and Cell Division Part 1

Get unlimited access to the best preparation resource for IMO-Level-2 Class-10: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 89K)

Multiple Choice Questions

Question 1:

Meiosis results in

a. Production of gametes

b. Reduction in the number of chromosomes

c. Introduction of variation

d. all of the above

Answer: (d)

Question 2:

At which stage of meiosis does the genetic constitution of gametes is finally decided

a. Metaphase I

b. Anaphase II

c. Metaphase II

d. Anaphase I

Answer: (d)

Question 3:

Meiosis occurs in organisms during

a. Sexual reproduction

b. Vegetative reproduction

c. Both sexual and vegetative reproduction

d. None of the above

Answer: (a)

Question 4:

During anaphase-I of meiosis

a. Homologous chromosomes separate

b. Non-homologous autosomes separate

c. Sister chromatids separate

d. Non-sister chromatids separate

Answer: (c)

Question 5:

Mitosis is charecterised by

a. Reduction division

b. Equal division

c. Both reduction and equal division

d. None of the above

Answer: (a)

Question 6:

A bivalent of meiosis-I consists of

a. Two chromatids and one centromere

b. Two chromatids and two centromere

c. Four chromatids and two centromere

d. Four chromatids and four centromere

Answer: (c)

Question 7:

Cells which are not dividing are likely to be at

a. G1

b. G2

c. Go

d. S phase

Answer: (c)

Question 8:

Which of the events listed below is not observed during mitosis?

a. Chromatin condensation

b. Movement of centrioles to opposite poles

c. Appearance of chromosomes with two chromatids joined together at the centromere.

d. Crossing over

Answer: (d)

Question 9:

Identify the wrong statement about meiosis

a. Pairing of homologues chromosomes

b. Four haploid cells are formed

c. At the end of meiosis the number of chromosomes are reduced to half

d. Two cycle of DNA replication occurs

Answer: (d)