NCERT Class 11-Biology: Chapter –10 Cell Cycle and Cell Division Part 2

Get unlimited access to the best preparation resource for ICSE/Class-10 Hindi: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 130K)

Question 10:

Select the correct statement about phase

a. Cell is metabolicaly inactive

b. DNA in the cell does not replicate

c. It is not a phase of synthesis of macromolecules

d. Cell stops growing

Answer: (b)

Very Short Answer Type Questions

Question 1:

Between a prokaryote and a eukaryote, which cell has a shorter cell division time?

Answer:

Prokaryotes take less time for cell division.

Question 2:

Which of the phases of cell cycle is of longest duration?

Answer:

Interphase.

In a 24 hour cell cycle, 23 hour are for I-phase and 1 hour for M phase.

Question 3:

Name a stain commonly used to colour chromosomes.

Answer:

To make the chromosomes visible the cell are stained with Acetocarmine and mounted in acetocarmine only.

Question 4:

Which tissue of animals and plants exhibits meiosis?

Answer:

Germ cells present in the reproductive tract undergo meiosis to produce gametes.

Question 5:

Given that the average duplication time of E.coli is 20 minutes, how much time will two E.coli cells take to become 32 cells?

Answer:

It takes .

Question 6:

Which part of the human body should one use to demonstrate stages in mitosis?

Answer:

Any somatic tissue can be taken, for example tissues near to the cheeks.

Question 7:

What attributes does a chromatid require to be classified as a chromosome?

Answer:

When chromatids are attached to the centromere it is termed as chromosome.

Question 8:

The diagram shows a bivalent at prophase-I of meiosis. Which of the four chromatids can cross over?

Chapter 9 - Question 1 ImageProphase I

Chapter 9 - Question 1 ImageProphase I

Chapter 9 - Question 1 ImageProphase I

Answer:

Crossing over takes place only between non sister chromatids.

Question 9:

If a tissue has at a given time 1024 cells, how many cycles of mitosis had the original parental single cell undergone?

Answer:

Therefore, parent will undergo 10 rounds of mitosis.

Question 10:

An anther has 1200 pollen grains. How many pollen mother cells must have been there to produce them?

Answer:

Therefore, no. of

pollen grains

Developed by: