NCERT Class 11-Biology: Chapter –11 Transport in Plants Part 1

Get unlimited access to the best preparation resource for IMO Class-11: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 101K)

Multiple Choice Questions

Question 1:

Which of the following statements does not apply to reverse osmosis?

a. it is used for water purification.

b. In this technique, pressure greater than osmotic pressure is applied to the system

c. It is a passive process

d. It is an active process

Answer: (c)

Question 2:

Which one of the following will not directly affect transpiration?

a. temperature

b. light

c. wind speed

d. chlorophyll content of leaves

Answer: (d)

Question 3:

The lower surface of leaf will have more number of stomata in a

a. dorsiventral leaf

b. isobilateral leaf

c. both a and b

d. none of the above

Answer: (a)

Question 4:

The form of sugar transported through phloem is

a. glucose

b. fructose

c. sucrose

d. ribose

Answer: (c)

Question 5:

The process of guttation takes place

a. when the root pressure is high and the rate of transpiration is low.

b. when the root pressure is low and the rate of transpiration is high

c. when the root pressure equals the rate of transpiration

d. when the root pressure as well as rate of transpiration are high.

Answer: (a)

Question 6:

Which of the following is an example of imbibition

a. uptake of water by root hair

b. exchange of gases in stomata

c. swelling of seed when put in soil

d. opening of stomata

Answer: (c)

Question 7:

When a plant undergoes senescence, the nutrients may be

a. exported

b. withdrawn

c. translocated

d. None of the above

Answer: (b)

Question 8:

Water potential of pure water at standard temperature is equal to

a. 10

b. 20

c. Zero

d. None of the above

Answer: (c)

Question 9:

Choose the correct option mycorrhiza is a symbiotic association of fungus with root system which helps in

A. Absorption of water

B. Mineral nutrition

C. Translocation

D. Gaseous exchange

Options:

a. Only A

b. Only B

c. both A and B

d. both B and C

Answer: (c)

Developed by: