NCERT Class 11-Biology: Chapter –12 Mineral Nutrition Part 1

Get unlimited access to the best preparation resource for IMO Class-11: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 118K)

Multiple Choice Questions

Question 1:

Which one of the following roles is not characteristic of an essential element?

a. being a component of biomolecules

b. changing the chemistry of soil

c. being a structural component of energy related chemical compounds

d. activation or inhibition of enzymes

Answer: (b)

Question 2:

Which one of the following statements can best explain the term critical concentration of an essential element?

a. essential element concentration below which plant growth is retarded.

b. essential element concentration below which plant growth becomes stunted.

c. essential element concentration below which plant remains in the vegetative phase.

d. none of the above

Answer: (a)

Question 3:

Deficiency symptoms of an element tend to appear first in young leaves. It indicates that the element is relatively immobile. Which one of the following elemental deficiency would show such symptoms?

a. sulphur

b. magnesium

c. nitrogen

d. potassium

Answer: (a)

Question 4:

Which one of the following symptoms is not due to manganese toxicity in plants?

a. Calcium translocation in shoot apex is inhibited

b. Deficiency in both Iron and Nitrogen is induced

c. Appearance of brown spot surrounded by chlorotic veins

d. None of the above

Answer: (b)

Question 5:

Reaction carried out by fixing microbes include

a.

b.

Which of the following statements about these equations is not true

a. step (i) is carried out by Nitrosomonas or Nitrococcus

b. step (ii) is carried out by Nitrobacter

c. both steps (i) and (ii) can be called nitrification

d. bacteria carrying out these steps are usually photoautotrophs

Answer: (d)

Question 6:

With regard to the Biological Nitrogen Fixation by Rhizobium in association with soybean, which one of the following statement/ statements does not hold true.

a. Nitrogenase may require oxygen for its functioning.

b. Nitrogenase is protein

c. Leg-hemoglobin is a pink coloured pigment.

d. Nitrogenase helps to convert gas into two molecules of ammonia.

Answer: (a)

Question 7:

Match the element with its associated functions/roles and choose the correct option among given below

Functions/Roles
Functions/roles

A.

Boron

i.

Splitting of to liberate during photosynthesis

B.

Manganese

ii.

Needed for synthesis of auxins

C.

Molybdenum

iii.

Component of nitrogenase

D.

Zinc

iv.

Pollen germination

E.

Iron

v.

Component of ferredoxin

Options

a. A-i, B-ii, C-iii, D-iv, E-v

b. A-iv, B-i, C-iii, D-ii, E-v

c. A-iii, B-ii, C-iv, D-v, E-i

d. A-ii, B-iii, C-v, D-i, E-iv

Answer: (b)

Question 8:

Plants can be grown in (Tick the incorrect option)

a. soil with essential nutrients.

b. water with essential nutrients.

c. either water or soil with essential nutrients.

d. water or soil without essential nutrients.

Answer: (c)

Developed by: