NCERT Class 11-Biology: Chapter –12 Mineral Nutrition Part 2

Get unlimited access to the best preparation resource for IMO Class-9: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 107K)

Very Short Answer Type Questions

Question 1:

Name a plant, which accumulate silicon.

Answer:

Silicon is present in soil in good amounts but it is taken up by the plants in the form of mono-silicic acid. An example of one such plant which accumulates silicon is Oryza Sativa (Asian Rice).

Question 2:

Mycorrohiza is a mutualistic association. How do the organisms involved in this association gain from each other?

Answer:

Mycorrhiza is a mutualistic association between the roots of higher plants and fungi.The organisms involved in this association benefit from each other as in:

(A) Fungi get carbohydrates from the plant for its growth.

(B) The fungi in turn acts as the extension of root hairs and helps in increased absorption of the mineral and nutrients from the soil.

Question 3:

Nitrogen fixation is shown by prokaryotes and not eukaryotes. Comment?

Answer:

Nitrogen fixation is the process in which the atmospheric nitrogen is converted to ammonia in the presence of an enzyme Nitrogenase. Nitrogen fixation is shown by prokaryotes and not by eukaryotes because Prokaryotes have the enzyme Nitrogenase required for nitrogen fixation whereas eukaryotes does not have this enzyme.

Question 4:

Carnivorous plants like Nepenthes and Venus fly trap have nutritional adaptations. Which nutrient do they especially obtain and from where?

Answer:

Carnivorous plants like Nepenthes and Venus fly trap grow in nitrogen deficient soil.Which causes them to have nitrogen deficiency. So, as to full fill their need of nitrogen these plants trap an insect in their cavity. This cavity has a digestive fluid which digests the insect and absorbs nitrogen from it.

Question 5:

Think of a plant which lacks chlorophyll. From where will it obtain nutrition? Give an example of such a type of plant.

Answer:

A plant called ‘Cuscuta’ is a stem parasite. The plant does not have chlorophyll in it.Hence, cannot perform photosynthesis and derives nutrition from the host plant.

Question 6:

Name an insectivorous angiosperm.

Answer:

Insectivorous angiosperms are the plants that trap insects and feed on them to get nutrition. Utricularia (Bladderwort) is an insectivorous angiosperm.

Question 7:

A farmer adds Azotobacter culture to soil before sowing maize. Which mineral element is being replenished?

Answer:

Azotobacter is nitrogen fixing bacteria in cereal crops like maize. Which means it converts free nitrogen in the air to ammonia or other related nitrogenous compounds. The farmer adds Azotobacter culture to soil before sowing maize to enhance nitrogen content in the soil.

Question 8:

What type of conditions are created by leghaemoglobin in the root nodule of a legume?

Answer:

Leghaemoglobin is a red coloured pigment present in the root nodules of a legume. It is also considered as oxygen molecule scavenger because it combines with the oxygen molecule and helps in its removal. Thus helping enzyme nitrogenase in nitrogen fixation, which only works in absence of molecular oxygen.

Question 9:

What is common to Nepenthes, utricularia and Drosera with regard to mode of nutrition?

Answer:

Nepenthes, Utricularia and Drosera are all insectivorous angiosperms or Carnivorous plants. These plants trap insects and feed on them to get nutrition.

Question 10:

Plants with zinc deficiency show reduced biosynthesis of _______________.

Answer:

Plants with zinc deficiency show reduced biosynthesis of Auxin (IAA). Auxins are the hormones present in the stem tip and are involved in cell elongation.

Question 11:

Yellowish edges appear in leaves deficient in __________________ .

Answer:

Yellowish edges appear in leaves deficient in Nitrogen, Magnesium, Potassium and iron.

Question 12:

Name the macronutrient which is a component of all organic compounds but is not obtained from soil.

Answer:

Carbon is the macronutrient which is a component of all organic compounds but is not obtained from soil.

Developed by: