NCERT Class 11-Biology: Chapter –13 Photosynthesis in Higher Plants Part 1

Get top class preparation for IMO Class-11 right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 105K)

Multiple Choice Questions

Question 1:

Which metal ion is a constituent of chlorophyll?

a. Iron

b. Copper

c. Magnesium

d. Zinc

Answer: (c)

Question 2:

Which pigment acts directly to convert light energy to chemical energy?

a. Chlorophyll a

b. Chlorophyll b

c. Xanthophyll

d. Carotenoid

Answer: (a)

Question 3:

Which range of wavelength (in nm) is called photosynthetically active radiation (PAR)?

a.

b.

c.

d.

Answer: (c)

Question 4:

Which light range is most effective in photosynthesis?

a. Blue

b. Green

c. Red

d. Violet

Answer: (c)

Question 5:

Chemosynthetic bacteria obtain energy from

a. Sun

b. Infra-red rays

c. Organic substances

d. Inorganic chemicals

Answer: (d)

Question 6:

Energy required for ATP synthesis in PSII comes from

a. Proton gradient

b. Electron gradient

c. Reduction of glucose

d. Oxidation of glucose

Answer: (a)

Question 7:

During light reaction in photosynthesis the following are formed:

a. ATP and sugar

b. Hydrogen, and sugar

c. ATP, hydrogen donor and

d. ATP, hydrogen and donor

Answer: (c)

Question 8:

Dark reaction in photosynthesis is called so because

a. It can occur in dark also

b. It does not depend on light energy

c. It cannot occur during day light

d. It occurs more rapidly at night

Answer: (a)

Question 9:

PEP is primary acceptor in

a. plants

b. plants

c. plants

d. Both and plants

Answer: (a)

Developed by: