NCERT Class 11-Biology: Chapter –13 Photosynthesis in Higher Plants Part 2

Get top class preparation for CBSE right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 147K)

Question 10:

Splitting of water is associated with

a. Photosystem I

b. Lumen of thylakoid

c. Both Photosystem I and II

d. Inner surface of thylakoid membrane

Answer: (d)

Question 11:

The correct sequence of flow of electrons in the light reaction is

a. PSII, plastoquinone, cytochromes, PSI, ferredoxin

b. PSI, plastoquinone, cytochromes, PSII, ferredoxin

c. PSI, ferredoxin, PSII,

d. PSI, plastoquinone, cytochromes, PSII, ferredoxin

Answer: (a)

Question 12:

The enzyme that is not found in a C3 plant is

a. RuBP Carboxylase

b. PEP Carboxylase

c. NADP reductase

d. ATP synthase

Answer: (b)

Question 13:

The reaction that is responsible for the primary fixation of is catalysed by

a. RuBP carboxylase

b. PEP carboxylase

c. RuBP carboxylase and PEP carboxylase

d. PGA synthase

Answer: (c)

Question 14:

When is added to PEP, the first stable product synthesised is:

a. Pyruvate

b. Glyceraldehyde-3-phosphate

c. Phosphoglycerate

d. Oxaloacetate

Answer: (d)

Very Short Answer Type Questions

Question 1:

Examine the figure

Chapter 13 - Question 1 Image ofExamine the Figure

Chapter 13 - Question 1 Image ofExamine the Figure

Chapter 13 - Question 1 Image ofExamine the Figure

a. Is this structure present in animal cell or plant cell?

b. Can these be passed on to the progeny? How?

c. Name the metabolic processes taking place in the places marked (1) and (2).

Answer:

(a) This structure is present in plant cell.

(b) Chloroplast has the ability to self-replicate and hence it can be passed on to the progeny.

(c) (1) shows dark reaction and (2) shows the site of replication of chloroplast.

Question 2:

Based on the above equation, answer the following questions:

a. Where does this reaction take place in plants?

b. What is the significance of this reaction?

Answer:

(a) It shows the decomposition of water molecule. It takes place in PS II. It is located on the inner surface of thylakoid membrane.

(b) Splitting of water continuously provides electrons to the electron transport chain; further steps of photosynthesis.

Question 3:

Cyanobacteria and some other photosynthetic bacteria don’t have chloroplasts. How do they conduct photosynthesis?

Answer:

Chloroplasts are not present in cyanobacteria’s and other photosynthetic bacteria. But in their inner membrane they have folds where photosynthesis takes place. You have bluish pigment phycocyanin to take photo-synthesis with solar energy.

Developed by: