NCERT Class 11-Biology: Chapter –14 Respiration in Plants Part 1

Glide to success with Doorsteptutor material for IMO-Level-2 : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 122K)

Multiple Choice Questions

Question 1:

The ultimate electron acceptor of respiration in an aerobic organisms is:

a. Cytochrome

b. Oxygen

c. Hydrogen

d. Glucose

Answer: (b)

Question 2:

Phosphorylation of glucose during glycolysis is catalysed by

a. Phosphoglucomutase

b. Phosphoglucoisomerase

c. Hexokinase

d. Phosphorylase

Answer: (c)

Question 3:

Pyruvic acid, the key product of glycolysis can have many metabolic fates. Under aerobic condition it forms

a. Lactic acid

b.

c.

d. Ethanol

Answer: (c)

Question 4:

Electron Transport System (ETS) is located in mitochondrial

a. Outer membrane

b. Inter membrane space

c. Inner membrane

d. Matrix

Answer: (b)

Question 5:

Which of the following exhibits the highest rate of respiration?

a. Growing shoot apex

b. Germinating seed

c. Root tip

d. Leaf bud

Answer: (b)

Question 6:

Choose the correct statement:

a. Pyruvate is formed in the mitochondrial matrix.

b. During the conversion of succinyl Co-A to succinic acid a molecule of ATP is synthesized.

c. Oxygen is vital in respiration for removal of hydrogen.

d. There is complete breakdown of glucose in fermentation.

Answer: (c)

Question 7:

Mitochondria are called powerhouses of the cell. Which of the following observations support this statement?

a. Mitochondria synthesise ATP

b. Mitochondria have a double membrane

c. The enzymes of the Krebs cycle and the cytochromes are found in mitochondria.

d. Mitochondria are found in almost all plants and animal cells.

Answer: (a)

Question 8:

The end product of oxidative phosphorylation is

a.

b.

c.

d.

Answer: (d)

Question 9:

Match the following and choose the correct option from those given below.

Chapter 14 - Question - 9 Table of Match the Following and Choose the Correct Option
Chapter 14 - Question - 9 Table of Match the following and Choose the Correct Option

Column A

Column B

A.

Molecular oxygen

i..

α - Ketoglutaric acid

B.

Electron acceptor

ii.

hydrogen acceptor

C.

Pyruvate dehydrogenase

iii.

cytochrome C

D.

Decarboxylation

iv

acetyl Co A

Options

a. A-ii, B-iii, C-iv, D-i

b. A-iii, B-iv, C-ii, D-i

c. A-ii, B-i, C-iii, D-iv

d. A-iv, B-iii, C-i, D-ii

Answer: (a)

Developed by: