NCERT Class 11-Biology: Chapter –16 Digestion and Absorption Part 2

Get unlimited access to the best preparation resource for IMO : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 108K)

Question 8:

Dental formula in human beings is

a.

b.

c.

d.

Answer: (b)

Question 9:

Liver is the largest gland and is associated with various functions, choose one which is not correct

a. Metabolism of carbohydrate

b. Digestion of fat

c. Formation of bile

d. Secretion of hormone called gastric

Answer: (d)

Question 10:

Mark the right statement among the following

a. Trypsinogen is an inactive enzyme

b. Trypsinogen is secreted by intestinal mucosa

c. Enterokinase is secreted by pancrease

d. Bile contains trypsin

Answer: (a)

Very Short Answer Type Questions

Question 1:

The food mixes thoroughly with the acidic gastric juice of the stomach by the churning movements of its muscular wall. What do we call the food then?

Answer:

The stomach stores the food for 4-5 hours. The food mixes thoroughly with the acidic gastric juice of the stomach by the churning movements of its muscular wall and is called the chyme.

Question 2:

Trypsinogen is an inactive enzyme of pancreatic juice. An enzyme, Enterokinase, activates it. Which tissue/ cells secrete this enzyme?/ How is it activated?

Answer:

Trypsinogen is an inactive enzyme of pancreatic juice, it is activated by an enzyme, Enterokinase.

Enterokinase is secreted by the intestinal mucosa.

The Trypsinogen is activated by Enterokinase into active trypsin.

Question 3:

In which part of alimentary canal does absorption of water, simple sugars and alcohol takes place?

Answer:

Absorption of water, simple sugars, and alcohol etc. takes place in stomach part of the alimentary canal.

Question 4:

Name the enzymes involved in the breakdown of nucleotides into sugars and bases?

Answer:

The enzymes involved in the breakdown of nucleotides into sugars and bases are Nucleotidases and Nucleosidases.

Nucleotides Nucleosides Sugars + Bases

Question 5:

Define digestion in one sentence.

Answer:

The process of conversion of complex food substances to simple absorbable forms is called digestion.

Digestion is carried out by our digestive system by mechanical and biochemical methods.

Question 6:

What do we call the type of teeth attachment to jaw bones in which each tooth is embedded in a socket of jaws bones?

Answer:

The type of teeth attachment to jaw bones in which each tooth is embedded in a socket of jaws bones is known as Thecodont.

Question 7:

Stomach is located in upper left portion of the abdominal cavity and has three major parts. Name these three parts.

Answer:

Stomach is located in upper left portion of the abdominal cavity and has three major parts namely –

- Cardiac portion - oesophagus opens into this portion.

- Fundic region

- Pyloric portion

Fundic portion and pyloric portion opens into the first part of small intestine.

Developed by: