NCERT Class 11-Biology: Chapter –18 Body Fluids and Circulation Part 1

Doorsteptutor material for IMO Class-11 is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 115K)

Multiple Choice Questions

Question 1:

Mark, among the following a cell which does not exhibit phagocytotic activity

a. Monocytes

b. Neutrophil

c. Basophil

d. Macrophage

Answer: (c)

Question 2:

One of the common symptoms observed in people infected with Dengue fever is

a. Significant decrease in RBC count

b. Significant decrease in WBC count

c. Significant decrease in platelets count

d. Significant increase in platelets count

Answer: (d)

Question 3:

Which among the followings is correct during each cardiac cycle?

a. The volume of blood pumped out by the and Lt ventricles is same.

b. The volume of blood pumped out by the and Lt ventricles is different

c. The volume of blood received by each atrium is different

d. The volume of blood received by the aorta and pulmonary artery is different

Answer: (a)

Question 4:

Cardiac activity could be moderated by the autonomous neural system. Tick the correct answer:

a. The parasympathetic system stimulates heart rate and stroke volume

b. The sympathetic system stimulates heart rate and stroke volume

c. The parasympathetic system decreases the heart rate but increase stroke volume

d. The sympathetic system decreases the heart rate but increase stroke volume

Answer: (b)

Question 5:

Mark the pair of substances among the following which is essential for coagulation of blood.

a. Heparin and calcium ions

b. Calcium ions and platelet factors

c. Oxalates and citrates

d. Platelet factors and heparin

Answer: (b)

Question 6:

ECG depicts the depolarisation and repolarisation processes during the cardiac cycle. In the ECG of a normal healthy individual one of the following waves is not represented.

a. Depolarisation of atria

b. Repolarisation of atria

c. Depolarisation of ventricles

d. Repolarisation of ventricles

Answer: (b)

Question 7:

Which one of the following type of cells lack nucleus?

a. RBC

b. Neutrophils

c. Eosinosphils

d. Monocytes

Answer: (a)

Question 8:

Which one of the following blood cells is involved in antibody production.

a. B-Lymphocytes

b. T-L ymphocytes

c. RBC

d. Neutrophils

Answer: (a)

Question 9:

The cardiac impulse is initiated and conducted further up-to ventricle. The correct sequence of conduction of impulse is

Chapter 18 - Question 9 Match the Cardiac Impulse is Initiated
Chapter 18 - Question 9 Match the Cardiac Impulse is Initiated

a.

S A Node

A V Node

Purkinje fibre

A V Bundle

b.

S A Node

Purkinje fibre

A V Node

A V Bundle

c.

S A Node

A V Node

A V Bundle

Purkinje fibre

d.

S A Node

Purkinje fibre

A V Bundle

A V Node

Answer: (c)

Developed by: