NCERT Class 11-Biology: Chapter –18 Body Fluids and Circulation Part 2

Doorsteptutor material for IMO Class-4 is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 117K)

Question 10:

The cells involved in inflammatory reactions are

a. Basophils

b. Neutrophils

c. Eosinophils

d. Lymphocytes

Answer: (a)

Question 11:

The second heart sound (dubb) is associated with the closure of

a. Tricuspid valve

b. Semilunar valves

c. Bicuspid valve

d. Tricuspid and bicuspid valves.

Answer: (b)

Question 12:

Which of the following correctly explains a phase/ event in cardiac cycle in a standard electrocardiogram?

a. QRS complex indicates atrial contraction.

b. QRS complex indicates ventricular contraction.

c. Time between S and T represents atrial systole.

d. P-wave indicates beginning of ventricular contraction.

Answer: (b)

Question 13:

Which of the following statements is incorrect?

a. A person of ‘O’ blood group has anti ‘A’ and anti ‘B’ antibodies in his blood plasma.

b. A person of ‘B’ blood group can’t donate blood to a person of ‘A’ blood group.

c. Blood group is designated on the basis of the presence of antibodies in the blood plasma.

d. A person of AB blood group is universal recipient.

Answer: (c)

Question 14:

What would be the cardiac output of a person having 72 heart beats per minute and a stroke volume of ?

a.

b.

c.

d.

Answer: (b)

Question 15:

Match the terms given under Column ‘A’ with their functions given under Column ‘B’ and select the answer from the options given below:

Match the Terms
Match the terms

Column A

Column B

A.

Lymphatic System

i.

Carries oxygenated blood

B.

Pulmonary vein

ii.

Immune Response

C.

Thrombocytes

iii.

To drain back the tissue fluid to the circulatory system

D.

Lymphocytes

iv.

Coagulation of blood

Options:

a. A-ii, B-i, C-iii, D-iv

b. A-iii, B-i, C-iv, D-ii

c. A-iii, B-i, C-iii, D-iv

d. A-ii, B-i, C-iii, D-iv

Answer: (b)

Question 16:

Read the following statements and choose the correct option

Statement 1: Atria receive blood from all parts of the body which subsequently flows to ventricles.

Statement 2: Action potential generated at sino-atrial node passes from atria to ventricles.

a. Action mentioned in Statement 1 is dependent on action mentioned in Statement 2

b. Action mentioned in Statement 2 is dependent on action mentioned in Statement 1

c. Action mentioned in Statements 1 and 2 are independent of each other.

d. Action mentioned in Statements 1 and 2 are synchronous.

Answer: (b)

Very Short Answer Type Questions

Question 1:

Name the blood component which is viscous and straw coloured fluid.

Answer:

Plasma which constitutes about of blood and allows blood cells to float in it.

Developed by: