NCERT Class 11-Biology: Chapter –18 Body Fluids and Circulation Part 3

Doorsteptutor material for IMO Class-11 is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 110K)

Question 2:

Complete the missing word in the statement given below:

a. Plasma without _________ factors is called serum.

b. ___________ and monocytes are phagocytic cells.

c. Eosinophils are associated with _____ reactions.

d. _______ ions play a significant role in clotting.

e. One can determine the heart beat rate by counting the number of _________ in an ECG.

Answer:

(a) Clotting

(b) Neutrophils

(c) Allergic

(d) Calcium

(e) QRS Complex

Question 3:

Given below is the diagrammatic representation of a standard ECG. Label its different peaks.

Chapter 18 - Question 3 Images of Diagrammatic Representatio …

Diagrammatic Representation of a Standard ECG

Answer:

In a normal ECG following waves are present:

1. P Wave: It represents Atrial Depolarisation

2. QRS Wave: It represents Ventricular Depolarisation

3. T Wave: It represents Ventricular Repolarisation.

4. U wave: It represents repolarisation of Purkinje Fibre. It is generally not seen in an ECG as it is very small.

Question 4:

Name the vascular connection that exists between the digestive tract and liver.

Answer:

Hepatic Portal System

Question 5:

Given below are the abnormal conditions related to blood circulation. Name the disorders.

a. Acute chest pain due to failure of supply to heart muscles

b. Increased systolic pressure

Answer:

(a) Angina Pectoris

(b) Hypertension

Question 6:

Which coronary artery diseases is caused due to narrowing of the lumen of arteries?

Answer:

Atherosclerosis

Question 7:

Define the following terms and give their location?

a. Purkinje fibre

b. Bundle of His

Answer:

a. Purkinje fibre: It is present in the Myocardium of the ventricle and is formed by the branching of bundle of his.

Function: It carries impulses from the Sino Atrial Node (S.A. node).

b. Bundle of His: These are fibres which originates from the AV node present in the wall of right atrium.

Function: It transfers electrical impulses from the AV node to the ventricles of the heart.

Question 8:

State the functions of the following in blood

a. Fibrinogen

b. Globulin

c. Neutrophils

d. Lymphocytes

Answer:

(a) Fibrinogen gets converted to fibrin and makes the fine mesh on the clot

(b) They are mainly involved in immunity.

(c) They are phagocytic cells and destroy foreign materials.

(d) They are responsible for immune response.

Question 9:

What physiological circumstances lead to erythroblastosis foetalis?

Answer:

Erythroblastosis foetalis occurs due to Rh incompatibility between the mother and the foetus during pregnancy which may lead to death of the foetus or severe Anaemia.

Developed by: