NCERT Class 11-Biology: Chapter –19 Excretory Products and Their Elimination Part 1

Get top class preparation for CTET-Hindi right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 119K)

Multiple Choice Questions

Question 1:

The following substances are the excretory products in animals. Choose the least toxic form among them?

a. Urea

b. Uric acid

c. Ammonia

d. Carbon dioxide

Answer: (b)

Question 2:

Filtration of the blood takes place at

a. PCT

b. DCT

c. Collecting ducts

d. Malpighian body

Answer: (d)

Question 3:

Which of the following statements is incorrect.

a. ADH – prevents conversion of angiotensinogen in blood to angiotensin

b. Aldosterone – facilitates water reabsorption

c. ANF – enhances sodium reabsorption

d. Renin – causes vasodilation

Answer: (a)

Question 4:

A large quantity of one of the following is removed from our body by lungs.

a. only

b. only

c. and

d. ammonia

Answer: (c)

Question 5:

The of human urine is approximately

a. 6.5

b. 7

c. 6

d. 7.5

Answer: (c)

Question 6:

Different types of excretory structures and animals are given below. Match them appropriately and mark the correct answer from among those given below:

Chapter 19 - Question 6 Table of Excretory Structure and Animals
Chapter 19 - Question 6 Table of Excretory Structure and Animals

Excretory structure/ organ

Animals

A.

Protonephridia

i.

Prawn

B.

Nephridia

ii.

Cockroach

C.

Malpighian tabules

iii.

Earthworm

D.

Green gland or Antennal gland

iv

Flatworms

a. (D) i, (C) ii, (B) iii and (A) iv

b. (B) i, (C) ii, (A) iii and (B) iv

c. (D) i, (C) ii, (A) iii and (B) iv

d. (B) i, (C) ii, (B) iii and (D) iv

Answer: (a)

Question 7:

Which one of the following statements is incorrect?

a. Birds and land snails are uricotelic animals.

b. Mammals and frogs are ureotelic animals

c. Aquatic amphibians and aquatic insects are ammonotelic animals

d. Birds and reptiles are ureotelic

Answer: (d)

Question 8:

Which of the following pairs is wrong?

a. Uricotelic ---------- Birds

b. Ureotelic ---------- Insects

c. Ammonotelic ---------- Tadpole

d. Ureotelic ---------- Elephant

Answer: (b)

Developed by: