NCERT Class 11-Biology: Chapter –2 Biological Classification Part 1

Glide to success with Doorsteptutor material for IMO-Level-2 : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 103K)

Multiple Choice Questions

Question 1:

All eukaryotic unicellular organisms belong to

a. Monera

b. Protista

c. Fungi

d. Bacteria

Answer: (b)

Question 2:

The five kingdom classification was proposed by

a. R.H. Whittaker

b. C.Linnaeus

c. A. Roxberg

d. VirchowAnswer: (a)

Question 3:

Organisms living in salty areas are called as

a. Methanogens

b. Halophiles

c. Heliophytes

d. Thermoacidophiles

Answer: (b)

Question 4:

Naked cytoplasm, multinucleated and saprophytic are the characteristics of

a. Monera

b. Protista

c. Fungi

d. Slime molds

Answer: (d)

Question 5:

An association between roots of higher plants and fungi is called

a. Lichen

b. Fern

c. Mycorrhiza

d. BGA

Answer: (c)

Question 6:

A dikaryon is formed when

a. Meiosis is arrested

b. The two haploid cells do not fuse immediately

c. Cytoplasm does not fuse

d. None of the above

Answer: (b)

Question 7:

Contagium vivum fluidum was proposed by

a. D.J. Ivanowsky

b. M.W. Beijerinek

c. Stanley

d. Robert Hook

Answer: (b)

Question 8:

Mycobiont and Phycobiont are found in

a. Mycorrhiza

b. Root

c. Lichens

d. BGA

Answer: (c)

Question 9:

Difference between Virus and Viroid is

a. Absence of protein coat in viroid but present in virus

b. Presence of low molecular weight RNA in virus but absent in viroid

c. Both a and b

d. None of the above

Answer: (a)

Question 10:

With respect to fungal sexual cycle, choose the correct sequence of events

a. Karyogamy, Plasmogamy and Meiosis

b. Meiosis, Plasmogamy and Karyogamy

c. Plasmogamy, Karyogamy and Meiosis

d. Meiosis, Karyogamy and Plasmogamy

Answer: (c)

Developed by: