NCERT Class 11-Biology: Chapter –20 Locomotion and Movement Part 1

Get top class preparation for GATE right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 116K)

Multiple Choice Questions

Question 1:

Match the following and mark the correct option

Chapter 20- Question 7 - Images of the Correct Option
Chapter 20- Question 7 - Images of the Correct Option

Column I

Column II

A.

Fast muscle fibres

i.

Myoglobin

B.

Slow muscle fibres

ii.

Lactic acid

C.

Actin filament

iii.

Contractile unit

D.

Sarcomere

iv.

I-band

Options:

a. A-i, B-ii, C-iv, D-iii

b. A-ii, B-i, C-iii, D-iv

c. A-ii, B-i, C-iv, D-iii

d. A-iii, B-ii, C-iv, D-i

Answer: (c)

Question 2:

Ribs are attached to

a. Scapula

b. Sternum

c. Clavicle

d. Ilium

Answer: (b)

Question 3:

What is the type of movable joint present between the atlas and axis?

a. Pivot

b. Saddle

c. Hinge

d. Gliding

Answer: (a)

Question 4:

ATPase of the muscle is located in

a. Actinin

b. Troponin

c. Myosin

d. Actin

Answer: (b)

Question 5:

Intervertebral disc is found in the vertebral column of

a. Birds

b. Reptiles

c. Mammals

d. Amphibians

Answer: (c)

Question 6:

Which one of the following is showing the correct sequential order of vertebrae in the vertebral column of human beings?

a. Cervical — lumbar — thoracic — sacral — coccygeal

b. Cervical — thoracic — sacral — lumbar — coccygeal

c. Cervical — sacral — thoracic — lumbar — coccygeal

d. Cervical — thoracic — lumbar — sacral — coccygeal

Answer: (d)

Question 7:

Which one of the following options is incorrect?

a. Hinge joint – between Humerus and Pectoral girdle

b. Pivot joint – between atlas, axis and occipital condyle

c. Gliding joint – between the carpals

d. Saddle joint – between carpel and metacarpals of thumb

Answer: (a)

Question 8:

Knee joint and elbow joints are examples of

a. Saddle joint

b. Ball and socket joint

c. Pivot joint

d. Hinge joint

Answer: (d)

Question 9:

Macrophages and leucocytes exhibit

a. Ciliary movement

b. Flagellar movement

c. Amoeboid movement

d. Gliding movement

Answer: (c)

Question 10:

Which one of the following is not a disorder of bone?

a. Arthritis

b. Osteoporosis

c. Rickets

d. Atherosclerosis

Answer: (d)

Question 11:

Which one of the following statement is incorrect?

a. Heart muscles are striated and involuntary

b. The muscles of hands and legs are striated and voluntary

c. The muscles located in the inner walls of alimentary canal are striated and involuntary

d. Muscles located in the reproductive tracts are unstriated and involuntary

Answer: (c)

Developed by: