NCERT Class 11-Biology: Chapter –21 Neural Control and Coordination Part 1

Get unlimited access to the best preparation resource for IMO : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 107K)

Multiple Choice Questions

Question 1:

Chemicals which are released at the synaptic junction are called

a. Hormones

b. Neurotransmitters

c. Cerebrospinal fluid

d. Lymph

Answer: (b)

Question 2:

Potential difference across resting membrane is negatively charged. This is due to differential distribution of the following ions

a.

b.

c.

d.

Answer: (a)

Question 3:

Resting membrane potential is maintained by

a. Hormones

b. Neurotransmitters

c. Ion pumps

d. None of the above

Answer: (c)

Question 4:

The function of our visceral organs is controlled by

a. Sympathetic and somatic neural system

b. Sympathetic and para sympathetic neural system

c. Central and somatic nervous system

d. None of the above

Answer: (b)

Question 5:

Which of the following is not involved in Knee-jerk reflex?

a. Muscle spindle

b. Motor neuron

c. Brain

d. Inter neurons

Answer: (c)

Question 6:

An area in the brain which is associated with strong emotions is

a. Cerebral cortex

b. Cerebellum

c. Limbic system

d. Medulla

Answer: (c)

Question 7:

Mark the vitamin present in Rhodopsin

a.

b.

c.

d.

Answer: (a)

Question 8:

Human eyeball consists of three layers and it encloses

a. Lens, iris, optic nerve

b. Lens, aquous humor and vitreous humor

c. Cornea, lens, iris

d. Cornea, lens, optic nerve

Answer: (b)

Question 9:

Wax gland present in the ear canal is called

a. Sweat gland

b. Prostate gland

c. Cowper’s gland

d. Sebaceous gland/ ceruminous gland

Answer: (d)

Developed by: