NCERT Class 11-Biology: Chapter –22 Chemical Coordination and Integration Part 1

Doorsteptutor material for IMO is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 115K)

Multiple Choice Questions

Question 1:

Select the right match of endocrine gland and their hormones among the options given below

Chapter 22- Question 1 - Table of the Right Match of Endocrime Gland
Chapter 22- Question 1 - Table of the Right Match of Endocrime Gland

A.

Pineal

i.

Epinephrine

B.

Thyroid

ii.

Melatonin

C.

Ovary

iii.

Estrogen

D.

Adrenal medulla

Iv

Tetraiodothyronine

Options:

a. A-iv, B-ii, C-iii, D-i

b. A-ii, B-iv, C-i, D-iii

c. A-iv, B-ii, C-i, D-iii

d. A-ii, B-iv, C-iii, D-i

Answer: (d)

Question 2:

Listed below are the hormones of anterior pituitary origin. Tick the wrong entry.

a. Growth hormone

b. Follicle stimulating hormone

c. Oxytocin

d. Adrenocorticotrophic hormone

Answer: (c)

Question 3:

Mary is about to face an interview. But during the first five minutes before the interview she experiences sweating, increased rate of heart beat, respiration etc. Which hormone is responsible for her restlessness?

a. Estrogen and progesterone

b. Oxytocin and vasopressin

c. Adrenaline and noradrenaline

d. Insulin and glucagon

Answer: (c)

Question 4:

The steroid responsible for balance of water and electrolytes in our body is

a. Insulin

b. Melatonin

c. Testosterone

d. Aldosterone

Answer: (d)

Question 5:

Thymosin is responsible for

a. Raising the blood sugar level

b. Raising the blood calcium level

c. Increased production of T lymphocytes

d. Decrease in blood RBC

Answer: (c)

Question 6:

In the mechanism of action of a protein hormone, one of the second messengers is

a. Cyclic AMP

b. Insulin

c.

d. Gastrin

Answer: (a)

Question 7:

Leydig cells produce a group of hormones called

a. Androgens

b. Estrogens

c. Aldosterone

d. Gonadotropins

Answer: (a)

Question 8:

Corpus luteum secretes a hormone called

a. Prolactin

b. Progesterone

c. Aldosterone

d. Testosterone

Answer: (b)

Question 9:

Cortisol is secreted from

a. Pancrease

b. Thyroid

c. Adrenal

d. Thymus

Answer: (c)

Developed by: