NCERT Class 11-Biology: Chapter –22 Chemical Coordination and Integration Part 2

Doorsteptutor material for IMO is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 114K)

Question 10:

A hormone responsible for normal sleep-wake cycle is

a. Epinephrine

b. Gastrin

c. Melatonin

d. Insulin

Answer: (c)

Question 11:

Hormones are called chemical signals that stimulate specific target tissues. Their specificity is due to the presence of signal receiving ‘receptors’ only in the respective target tissues. Where are these receptors present in case of hormones of protein nature?

a. Extra cellular matrix

b. Blood

c. Plasma membrane

d. Nucleus

Answer: (c)

Question 12:

Choose the correct answer among the following options

Chapter 22- Question 12 - Table of the Choose the Correct Answer
Chapter 22- Question 12 - Table of the Choose the Correct Answer

A.

Epinephrine

i.

Increase in muscle growth

B.

Testosterone

ii.

Decrease in blood pressure

C.

Glucagon

iii.

Decrease in liver glycogen content

D.

Atrial natriuretic factor

iv.

Increase heart beat

Options:

a. -ii, B-i, C-iii, D-i

b. A-iv, B-i, C-iii, D-ii

c. A-i, B-ii, C-iii, D-iv

d. A-i, B-iv, C-ii, D-iii

Answer: (b)

Question 13:

Blood calcium level is a resultant of how much dietary calcium is absorbed, how much calcium is lost in the urine, how much bone dissolves releasing calcium into the blood and how much calcium from blood enters tissues. A number of factors play an important role in these processes. Mark the one which has no role.

a. Vitamin D

b. Parathyroid hormone

c. Thyrocalcitonin

d. Thymosin

Answer: (d)

Question 14:

All the following tissues in mammals except one consists of a central ‘medullary’ region surrounded by a cortical region. Mark the wrong entry

a. Ovary

b. Adrenal

c. Liver

d. Kidney

Answer: (a)

Question 15:

One of the following conditions is not linked to deficiency of thyroid hormones

a. Cretinism

b. Goitre

c. Myxoedema

d. Exophthalmosis

Answer: (d)

Very Short Answer Type Questions

Question 1:

There are many endocrine glands in human body. Name the glands which is absent in male and the one absent in female.

Answer:

Ovaries are absent in male. It secretes different types of female hormones- estrogen, progesterone, inhibit and relaxin. Testes are absent in female. It secrete male sex hormone androgen, the principal of androgen is testosterone which stimulates spermatogenesis.

Question 2:

Which of the two adrenocortical layers, zona glomerulosa and zona reticular is lies outside enveloping the other?

Answer:

These are the layers of Adrenal gland. Zona glomerulosa is outermost which envelop the other layers. Middle layer is Zona fasciculate and innermost layer is Zonareticularis.

Outer layer -Zona glomerulosa

Middle layer-Zona fasciculate

Inner layer- Zona reticularis

Developed by: