NCERT Class 11-Biology: Exemplar Chapter – 3 Plant Kingdom Part 1 (For CBSE, ICSE, IAS, NET, NRA 2022)

Get top class preparation for IMO right from your home: Get full length tests using official NTA interface: all topics with exact weightage, real exam experience, detailed analytics, comparison and rankings, & questions with full solutions.

Multiple Choice Questions

Question 1:

Cyanobacteria are classified under

a. Protista

b. Plantae

c. Monera

d. Algae

Answer: (a)

Question 2:

Fusion of two gametes which are dissimilar in size is termed as

a. Oogamy

b. Isogamy

c. Anisogamy

d. Zoogamy

Answer: (c)

Question 3:

Holdfast, stipe and frond constitutes the plant body in case of

a. Rhodophyceae

b. Chlorophyceae

c. Phaeophyceae

d. All of the above

Answer: (c)

Question 4:

A plant shows thallus level of organization. It shows rhizoids and is haploid. It needs water to complete its life cycle because the male gametes are motile. Identify the group to which it belongs to

a. Pteridophytes

b. Gymnosperms

c. Monocots

d. Bryophytes

Answer: (d)

Question 5:

A Prothallus is

a. A structure in pteridophytes formed before the thallus develops

b. A sporophytic free living structure formed in pteridophytes

c. A gametophyte free living structure formed in pteridophytes

d. A primitive structure formed after fertilization in pteridophytes

Answer: (c)

Question 6:

Plants of this group are diploid and well adapted to extreme conditions. They grow bearing sporophylls in compact structures called cones. The group in reference is

a. Monocots

b. Dicots

c. Pteridophytes

d. Gymnosperms

Answer: (d)

Question 7:

The embryo sac of an Angiosperm is made up of

a. 8 cells

b. 7 cells and 8 nuclei

c. 8 nuclei

d. 7 cells and 7 nuclei

Answer: (b)

Question 8:

If the diploid number of a flowering plant is 36. What would be the chromosome number in its endosperm?

a. 36

b. 18

c. 54

d. 72

Answer: (c)

Question 9:

Protonema is

a. Haploid and is found in mosses

b. Diploid and is found in liverworts

c. Diploid and is found in pteridophytes

d. Haploid and is found in pteridophytes

Answer: (a)