NCERT Class 11-Biology: Exemplar Chapter –3 Plant Kingdom Part 2

Get top class preparation for NSO right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 103K)

Question 10:

The giant Redwood tree (Sequoia sempervirens) is a/an

a. Angiosperm

b. Free fern

c. Pteridophytes

d. Gymnosperm

Answer: (d)

Very Short Answer Type Questions

Question 1:

Food is stored as Floridean starch in Rhodophyceae. Mannitol is the reserve food material of which group of algae?

Answer:

Mannitol is the reserve food material in Phaeophyceae or Brown Algae.

Question 2:

Give an example of plants with

a. Haplontic life cycle

b. Diplontic life cycle

c. Haplo- diplontic life cycle

Answer:

(b) Fucus

(c) Polysiphonia

Question 3:

The plant body in higher plants is well differentiated and well developed. Roots are the organs used for the purpose of absorption. What is the equivalent of roots in the less developed lower plants?

Answer:

Rhizome

Question 4:

Most algal genera show haplontic life style. Name an alga which is

a. Haplo-diplontic

b. Diplontic

Answer:

(a) Ectocarpus, Polysiphonia

(b) Fucus

Question 5:

In Bryophytes male and female sex organs are called ____________ and __________.

Answer:

Antheridium, Archegonium

Short Answer Type Questions

Question 1:

Why bryophytes are called the amphibians of the plant kingdom?

Answer:

Bryphytes need water for at least one stage of their life cycle as like as amphibians which also need water to lay their eggs and their tadpoles develop in water. So, bryophytes are called the amphibians of the plant kingdom.

Question 2:

The male and female reproductive organs of several pteridophytes and gymnosperms are comparable to floral structures of angiosperms. Make an attempt to compare the various reproductive parts of pteridophytes and gymnosperms with reproductive structures of angiosperms.

Answer:

Reproductive parts of pteridophytes and gymnosperms

(i) Strobili/cone

(ii) Microsporophyll

(iii)Megasporophyll

(iv) Microsporangium

(v) Megasporangium Reproductive structures of angiosperms

(i) Flower

(ii)Stamen

(iii)Pistil/Carpel

(iv)Anther

(v)Ovule

Question 3:

Heterospory i.e., formation of two types of spores – microspores and megaspores is a characteristic feature in the life cycle of a few members of pteridophytes and all spermatophytes. Do you think heterospory has some evolutionary significance in plant kingdom?

Answer:

In majority of the pteridophytes all the spores are of similar kinds, such plants are called hom’osporous. Genera like Selaginella, Salvirtia, Marsilea and Azolla which produce two kinds of spores, macro (large) and micro (small) spores are known as heterosporous. The megaspores and microspores germinate and give rise to female and male gametophytes, respectively. The female gametophytes in these plants are retained on the parent sporophytes for variable periods. The development of the zygotes into young embryos take place within the female gametophytes. This event is a precursor to the seed habit considered an important step in evolution.

Developed by: