NCERT Class 11-Biology: Chapter –4 Animal Kingdom

Get top class preparation for IMO Class-11 right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 114K)

Question 7:

Menion two modifications in reptiles required for terrestrial mode of life.

Answer:

Following are the two modifications in reptiles required for terrestrial mode of life:

(a) Dry and cornified skin and epidermal scales.

(b) Internal fertilization

Question 8:

Mention one example each for animals with chitinous exoskeleton and those covered by a calcareous shell.

Answer:

Arthropods have chitinous exoskeleton, e.g. cockroach. Mollusks have calcareous shell, e.g. Pila.

Question 9:

What is the role of radula in mollusks?

Answer:

Radula is a file-like rasping organ found in mollusks. It helps in scraping and scratching the food. It also helps in creating depressions in rocks. Such depressions are used by these animals as home.

Question 10:

Name the animal, which exhibits the phenomenon of bioluminescence. Mention the phylum to which it belongs.

Answer:

Pleurobrachia and Ctenoplana are animals which exhibit bioluminescence. These animals belong to the phylum Ctenophora.

Question 11:

Write one example each of the following in the space provided.

a. Cold blooded animal ________________________

b. Warm blooded animal ________________________

c. Animal possessing dry and cornified skin _______________

d. Dioecious animal _____________________

Answer:

(a) Frog

(b) Pigeon

(c) Snake

(d) Ascaris

Question 12:

Differentiate between a diploblastic and a triploblastic animal.

Answer:

There are two embryonic layers in diploblastic animals, viz. ectoderm and endoderm. There are three embryonic layers in triploblatic animals, viz. ectoderm, mesoderm and endoderm.

Question 13:

Give an example of the following

a. Round worm

b. Fish possessing poison sting

c. A limbless reptile/ amphibian

d. An oviparous mammal

Answer:

(a) Ascaris

(b)Trygon

(c) Ichthyophis

(d)Platypus

Question 14:

Provide appropriate technical term in the space provided.

a. Blood-filled cavity in arthropods __________________________.

b. Free-floating form of cnidaria _____________________________.

c. Stinging organ of jelly fishes ______________________________.

d. Lateral appendages in aquatic annelids ___________________.

Answer:

(a) Haemocoel

(b) Medusa

(c) Nematocytes

(d) Parapodia

Question 15:

Match the following:

Question 15 Table of Animal and Locomotory Organ
Question 15 Table of Animal and Locomotory Organ

Animals

Locomotory Organ

a.

Octopus

i.

Limbs

b.

Crocodile

ii.

Comb plates

c.

Catla

iii.

Tentacles

d.

Ctenoplana

iv.

Fins

Answer:

(a) (iii), (b) (i), (c) (iv), (d) (ii)

Developed by: