NCERT Class 11-Biology: Chapter –5 Morphology of Flowering Plants Part 1

Get unlimited access to the best preparation resource for IMO : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 102K)

Multiple Choice Questions

Question 1:

Rearrange the following zones as seen in the root in vertical section and choose the correct option.

A. Root hair zone

B. Zone of meristems

C. Rootcap zone

D. Zone of maturation

E. Zone of elongation

Options:

a. C, B, E, A, D

b. A, B, C, D, E

c. D, E, A, C, B

d. E, D, C, B, A

Answer: (a)

Question 2:

In an inflorescence where flowers are borne laterally in an acropetal succession, the position of the youngest floral bud shall be

a. Proximal

b. Distal

c. Intercalary

d. Any where

Answer: (b)

Question 3:

The mature seeds of plants such as gram and peas, possess no endosperm, because

a. These plants are not angiosperms

b. There is no double fertilization in them

c. Endosperm is not formed in them

d. Endosperm gets used up by the developing embryo during seed development

Answer: (d)

Question 4:

Roots developed from parts of the plant other than radicle are called

a. Taproots

b. Fibrous roots

c. Adventitious roots

d. Nodular roots

Answer: (c)

Question 5:

Venation is a term used to describe the pattern of arrangment of

a. Floral organs

b. Flower in infloresence

c. Veins and veinlets in a lamina

d. All of them

Answer: (c)

Question 6:

Endosperm, a product of double fertilization in angiosperms is absent in the seeds of

a. Gram

b. Orchids

c. Maize

d. Castor

Answer: (b)

Question 7:

Many pulses of daily use belong to one of the families below (tick the correct answer)

a. Solanaceae

b. Fabaceae

c. Liliaceae

d. Poceae

Answer: (b)

Question 8:

The placenta is attached to the developing seed near the

a. Testa

b. Hilum

c. Micropyle

d. Chalaza

Answer: (d)

Developed by: