NCERT Class 11-Biology: Chapter –5 Morphology of Flowering Plants Part 2

Get unlimited access to the best preparation resource for IEO Class-5: Get full length tests using official NTA interface: all topics with exact weightage, real exam experience, detailed analytics, comparison and rankings, & questions with full solutions.

Download PDF of This Page (Size: 122K)

Question 9:

Which of the following plants is used to extract the blue dye?

a. Trifolium

b. Indigofera

c. Lupin

d. Cassia

Answer: (b)

Question 10:

Match the following and choose the correct option:

Question 10 Table of Choose the Correct Option
Question 10 Table of Choose the Correct Option

Group A

Group B

(A)

Aleurone layer

i.

without fertilization

(B)

Parthenocarpic fruit

ii.

Nutrition

(C)

Ovule

iii.

Double fertilization

(D)

Endosperm

iv.

Seed

Options

a. A-i, B-ii, C-iii, D-iv

b. A-ii, B-i, C-iv, D-iii

c. A-iv, B-ii, C-i, D-iii

d. A-ii, B-iv, C-i, D-iii

Answer: (b)

Very Short Answer Type Questions

Question 1:

Roots obtain oxygen from air in the soil for respiration. In the absence or deficiency of , root growth is restricted or completely stopped. How do the plants growing in marshlands or swamps obtain their required for root respiration?

Answer:

In some plants such as Rhizophora and Sonneratia (mangrove plant) growing in swampy areas near river mouths (saline marshy soil or halophytes), many roots come out of the ground and grow vertically upwards (negatively geotropic: against gravitational force). Such roots, called pneumatophores or breathing roots or respiratory roots, help to get oxygen for respiration.

Question 2:

Write floral formula for a flower which, is bisexual; actinomorphic; sepals five, twisted aestivation, petals five; valvate aestivation; stamens six; ovary tricarpellary, syncarpous, superior, trilocular with axile placentation.

Answer:

The floral formula of the described flower is represented as:

Actinomorphic flowers are represented by the symbol

A bisexual flower is indicated by .

The calyx contains five united sepals which can be represented as

The corolla consists of five free petals and it represented as .

Question 3:

In Opuntia the stem is modified into a flattened green structure to perform the function of leaves (i.e., photosynthesis). Cite some other examples of modifications of plant parts for the purpose of photosynthesis.

Answer:

Stem of Euphorbia is a fleshy and cylindrical structure. The stem in this plant carries out photosynthesis because of the presence of chlorophyll.

Question 4:

In swampy areas like the Sunderbans in West Bengal, plants bear special kind of roots called _____________.

Answer:

Pneumatophores

Question 5:

In aquatic plants like Pistia and Eichhornia, leaves and roots are found near _____________.

Answer:

The surface of water.

Question 6:

Reticulate and parallel venation are characteristic of _____________ and _____________ respectively.

Answer:

Monocot, Dicot

Question 7:

Which parts in ginger and onion are edible?

Answer:

Underground stem in ginger is edible. Modified leaves are edible in onion

Question 8:

In epigynous flower, ovary is situated below the _____________.

Answer:

Thalamus

Question 9:

Add the missing floral organs of the given floral formula of Fabaceae. ____________

Answer:

Developed by: