NCERT Class 11-Biology: Chapter –6 Anatomy of Flowering Plants Part 1

Glide to success with Doorsteptutor material for IMO Class-11: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 114K)

Multiple Choice Questions

Question 1:

A transverse section of stem is stained first with safranin and then with fast green following the usual schedule of double staining for the preparation of a permanent slide. What would be the colour of the stained xylem and phloem?

a. Red and green

b. Green and red

c. Orange and yellow

d. Purple and orange

Answer: (a)

Question 2:

Match the followings and choose the correct option from below

Question 2 Table of Choose the Correct Option
Question 2 Table of Choose the Correct Option

A.

Meristem

i.

Photosynthesis, storage

B.

Parenchyma

ii.

Mechanical support

C.

Collenchyma

iii.

Actively dividing cells

D.

Sclerenchyma

iv.

Stomata

E.

Epidermal tissue

v.

Sclereids

Options:

a. A-i, B-iii, C-v, D-ii, E-iv

b. A-iii, B-i, C-ii, D-v, E-iv

c. A-ii, B-iv, C-v, D-i, E-iii

d. A-v, B-iv, C-iii, D-ii, E-i

Answer: (b)

Question 3:

Match the following and choose the correct option from below

Question 3 Table of Choose the Correct Option
Question 3 Table of Choose the Correct Option

A.

Cuticle

(i)

Guard cells

B.

Bulli form cells

(ii)

Single layer

C.

Stomata

(iii)

Waxy layer

D.

Epidermis

(iv)

Empty colourless cell

Options:

a. A-iii, B-iv, C-i, D-ii

b. A-i, B-ii, C-iii, D-iv

c. A-iii, B-ii, C-iv, D-i

d. A-iii, B-ii, C-i, D-iv

Answer: (a)

Question 4:

Identify the tissue system from among the following

a. Parenchyma

b. Xylem

c. Epidermis

d. Phloem

Answer: (a)

Question 5:

Cells of this tissue are living and show angular wall thickening. They also provide mechanical support. The tissue is

a. Xylem

b. Sclerenchyma

c. Collenchyma

d. Epidermis

Answer: (c)

Question 6:

Epiblema of roots is equivalent to

a. Pericycle

b. Endodermis

c. Epidermis

d. Stele

Answer: (c)

Question 7:

A conjoint and open vascular bundle will be observed in the transverse section of

a. Monocot root

b. Monocot stem

c. Dicot root

d. Dicot stem

Answer: (d)

Question 8:

Interfascicular cambium and cork cambium are formed due to

a. Cell division

b. Cell differentiation

c. Cell dedifferentiation

d. Redifferentiation

Answer: (a)

Developed by: