NCERT Class 11-Biology: Chapter –6 Anatomy of Flowering Plants Part 2

Glide to success with Doorsteptutor material for NSO Class-6: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 103K)

Question 9:

Phellogen and Phellem respectively denote

a. Cork and cork cambium

b. Cork cambium and cork

c. Secondary cortex and cork

d. Cork and secondary cortex

Answer: (b)

Question 10:

In which of the following pairs of parts of a flowering plant is epidermis absent?

a. Root tip and shoot tip

b. Shoot bud and floral bud

c. Ovule and seed

d. Petiole and pedicel

Answer: (a)

Question 11:

How many shoot apical meritsems are likely to be present in a twig of a plant possessing, 4 branches and 26 leaves?

a. 26

b. 1

c. 5

d. 30

e. 4

Answer: (c)

Question 12:

A piece of wood having no vessels (trachea) must be belong to

a. Teak

b. Mango

c. Pine

d. Palm

Answer: (c)

Question 13:

A plant tissue, when stained, showed the presence of hemicellulose and pectin in cell wall of its cells. The tissue represents

a. Collenchyma

b. Sclerenchyma

c. Xylem

d. Meristem

Answer: (a)

Question 14:

Fibres are likely to be absent in

a. Secondary phloem

b. Secondary Xylem

c. Primary phloem

d. Leaves

Answer: (d)

Question 15:

When we peel the skin of a potato tuber, we remove

a. Periderm

b. Epidermis

c. Cuticle

d. Sapwood

Answer: (a)

Question 16:

A vesselless piece of stem possessing prominent sieve tubes would belong to

a. Pinus

b. Eucalyptus

c. Grass

d. Trochodendron

Answer: (d)

Question 17:

Which one of the following cell types always divides by anticlinal cell division?

a. Fusiform initial cells

b, Root cap

c. Protoderm

d. Phellogen

Answer: (d)

Developed by: